Στην συντακτική ομάδα του alterthess απαντά η υποψήφια με την Λαϊκή Ενότητα στην Α' Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου
Η οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο και αυτής της προεκλογικής περιόδου με την προηγούμενη κυβέρνηση να έχει περάσει από τη Βουλή μία τριετή συμφωνία και ένα νέο δάνειο ενώ μετά τις εκλογές αναμένεται να ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι. Ποια η στάση σας αν εκλεγείτε και ποιοι οι βασικοί άξονες πολιτικής του κόμματός σας.
Θεωρούμε ότι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών, το δίπολο για την ελληνική κοινωνία αν θέλετε, είναι το μνημόνιο – αντιμνημόνιο. Εμείς με σαφήνεια και με την ίδρυσή της Λαϊκής Ενότητας ταχθήκαμε στον αγώνα ενάντια στο μνημόνιο. Αυτό εκπροσωπούμε και θα θέλαμε να το εκπροσωπήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και στην επόμενη Βουλή. Απέναντι στην λογική του μονοδρόμου της καταστροφικής λιτότητας, στο ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου, στην ακύρωση της λαϊκής κυριαρχίας που μας επιφυλλάσουν οι εφαρμοστικοί νόμοι, προτάσσουμε την αντίσταση, την αλληλεγγύη, τα συλλογικά δικαιώματα, το δικαίωμα στην εργασία με αξιοπρέπεια. Ψήφος στη Λαϊκή Ενότητα σημαίνει μήνυμα αντίστασης στην μνημονιακή σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό θα κάνουμε και μετά τις εκλογές, ξέρετε η ανασύσταση με πραγματικούς όρους του εργατικού κινήματος, μέσα στην λαίλαπα του μνημονίου δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε μικρό πράγμα. Η αναγέννηση των κινημάτων που τα τελευταία χρόνια κατάπεσαν σε μία αναθετική λογική που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί απαραίτητο στόχο, ώστε σε ένα όχι μακρινό διάστημα να μπορούμε να μιλάμε για δυνατότητες πραγματικής ανατροπής.
Η ανεργία αναδεικνύεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας. Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι 6/10 νέους είναι άνεργοι και πολλοί μεταναστεύουν στο εξωτερικό ενώ η Θεσσαλονίκη έχει λάβει τον τίτλο της “πρωτεύουσας της ανεργίας”. Ποια η πρόταση του κόμματος σας;
Η μόνη σοβαρή πρόταση ανάσχεσης της ανεργίας και της αιμορραγίας των νέων ανθρώπων προς το εξωτερικό είναι η απαλλαγή από τους μνημονιακούς περιορισμούς. Από εκεί και πέρα, η δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από ένα παραγωγικό δημόσιο τομέα με εθνικοποιήσεις, η στόχευση στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής, η ενίσχυση των εγχειρημάτων κοινωνικής οικονομίας, μπορούν να συμβάλλουν ουσιωδώς στην ανάσχεση της κρίσης, συνοδευόμενα δε, με λογικές αναδιανομής που σήμερα απαγορεύονται από τα μνημόνια, μπορούν να παράξουν σύντομα ορατά αποτελέσματα για τους από κάτω.
Το προσφυγικό ζήτημα αναδεικνύεται στο δράμα της εποχής μας όπου χιλιάδες άνθρωποι επιχειρούν να μπουν -και μέσω της χώρας μας- στην Ευρώπη για να γλυτώσουν από την φωτιά του πολέμου. Ποιες είναι οι προτάσεις του κόμματός σας;
Εμείς αρχικά να τονίσουμε σε όλο τον κόσμο που μας ακούει, ότι η συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η πρόσδεση σε επιθετικές δυνάμεις, όπως το Ισραήλ, συμμαχία που εντάθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, το μόνο που προκαλεί είναι πόνο και δυστυχία. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή συμβάλλει στην παραγωγή προσφύγων αντί να παίζει έναν ειρηνευτικό ρόλο. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Από εκεί και πέρα αυτό που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, είναι να είναι εγκλωβισμένοι σε μία χώρα χωρίς υποδομές. Εμείς θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η δημουργία ανοιχτών δομών φιλοξενίας, η άμεση καταγραφή και φροντίδα των προσφύγων και η κατάργηση της συνθήκης Δουβλίνου 2 που μετατρέπει την χώρα σε αποθήκη ψυχών. Το αν θα τηρηθούν οι συνθήκες του Δουβλίνου και του Σένγκεν δεν αποτελεί μονομερές δικαίωμα της Γερμανίας, ούτε θα αποθηκεύουμε εμείς ανθρώπους, για να διοχετεύονται στην Ευρώπη όποτε χρειαστεί φτηνά εργατικά χέρια.
Το Μετρό της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην χώρα και σήμερα βρίσκεται στον “πάγο” λόγω των υπέρογκων εξωσυμβατικών απαιτήσεων του εργολάβου ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν σε διαθεσιμότητα. Πως θεωρείτε ότι πρέπει να κινηθεί η επόμενη κυβέρνηση;
Κοιτάξτε, τα χρήματα που έχουν πέσει στο συγκεκριμένο έργο είναι τόσο πολλά και η ταλαιπωρία των πολιτών τόσο μεγάλη που το έργο θα έπρεπε να είχε τελειώσει. Γνωρίζουμε καλά το οξύμωρο της κατάστασης, ο εργολάβος που έκανε τη μελέτη, κατασκευάζει και ο ίδιος το έργο και τελικά δεν του φτάνουν τα χρήματα. Δυστυχώς όμως το νομικό πλαίσιο είναι φτιαγμένο για τους εργολάβους, εγώ θεωρώ πως αν πράγματι η επόμενη κυβέρνηση θέλει να τελειώσει το έργο σύντομα με ένα λογικό κόστος για το Δημόσιο, θα πρέπει να ξαναδεί και να αλλάξει το νομικό πλαίσιο στη κατεύθυνση της διασφάλισης των συμφερόντων του δημοσίου και της προστασίας των εργαζομένων. Αυτό για να το κάνει μία κυβέρνηση θέλει να σηκώσει ανάστημα απέναντι στα συμφέροντα και για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία όπως μαθαίνουμε δεν υπάρχουν συμφέροντα.
Σε Σκουριές και Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής έχουν σταματήσει προσωρινά οι εργασίες της Ελληνικός Χρυσός. Πως πρέπει να σταθεί η επόμενη κυβέρνηση απέναντι σε αυτό το θέμα;
Θα πρέπει να αξιοποιηθεί η συστηματική δουλειά που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα στην κατεύθυνση ακύρωσης της «επένδυσης». Ως Λαϊκή Ενότητα θεωρούμε αυτή την «επένδυση» καταστροφική τόσο για το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον, όσο και για τις θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή σε άλλους τομείς όπως στον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή που θα μπορούσε να είναι αιχμή του δόρατος για την Χαλκιδική.