Μάγισσα τέχνη (1ο σεμινάριο)

«Η διάθεση μας να διαβάζουμε ιστορίες αντανακλά τη βαθιά ανάγκη μας να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον όποιο εκτυλίσσεται η ζωή, όχι απλά ως μια πνευματική άσκηση, αλλά στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερα προσωπικής συναισθηματικής εμπειρίας. Η Λογοτεχνία δεν είναι μια απόδραση από την πραγματικότητα αλλά το ίδιο το όχημα στο όποιο επιβαίνουμε για να την εξερευνήσουμε. Προσθέτει στην πραγματικότητα, δεν την περιγράφει απλά. Εμπλουτίζει τη ζωή μας, φωτίζει την καθημερινότητα μέσα από άλλο φως. Η λογοτεχνία είναι ο ‘άλλος τρόπος να δεις’.

Η σειρά αυτών των σεμιναρίων προσφέρει μια εξοικείωση με αυτόν τον μαγικό κόσμο της μυθοπλασίας, ανοίγοντας την ‘κουρτίνα των εργασιών’ της και προσφέροντας μια ανοιχτή θεά στον μαγικό κόσμο της γραφής μαζί με ασκήσεις και πρακτική εμπειρία.
Η προσπάθεια θα είναι να εξερευνήσουμε την λογοτεχνία όχι μόνο μέσα από μια σειρά γενικά αποδεκτών κανόνων, αλλά από μέσα από το ίδιο της το μαγικό υλικό, μέσα από την εμπειρία ενός συγγραφέα και τις ασκήσεις των συμμετεχόντων».

Συγγραφικό εργαστήρι (2ο σεμινάριο) 

«Πολλοί ισχυρίζονται ότι η γραφή είναι ένα θείο δώρο, ωστόσο κάθε συγγραφέας μπορεί να πιστοποιήσει πως, όπως και κάθε κατασκευή, και η συγγραφή διαθέτει ένα εγγενές σύστημα, κάποιους 'κατασκευαστικούς κανόνες' που πρέπει ο επίδοξος συγγραφέας να τους γνωρίζει ώστε να τους χρησιμοποιεί, και, αν είναι σε θέση, να τους ανατρέπει. Η συγγραφή είναι τέχνη, η οποία προϋποθέτει τεχνική, η οποία εξελίσσεται συνεχώς. Η ανάγνωση είναι ο κύριος τρόπος να 'μπει' κάνεις στη λογοτεχνία και είναι μια προϋπόθεση για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με το γράψιμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχοντας διαβάσει κανείς πολλά βιβλία μπορεί να γράψει κι ένα δικό του. Δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα στοιχειώδες τραπέζι επειδή έχουμε καθίσει σε πολλά.

Στο σεμινάριο θα ασχοληθούμε με τα βασικά είδη λογοτεχνικής γραφής (μυθιστόρημα- διήγημα) ενώ παράλληλα θα μιλήσουμε και για το σενάριο. Παράλληλα, θα διαβάσουμε ένα διήγημα και ένα μυθιστόρημα σύγχρονης πεζογραφίας, με σκοπό να βρούμε σε σημαντικούς συγγράφεις πράγματα που αναζητούμε στο σεμινάριο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούμε να έχουμε καλεσμένους και να συζητούμε τα θέματα αυτά μαζί τους. Ένα σεμινάριο που απευθύνεται σε επιδόξους συγγραφείς, σε αναγνώστες που θέλουν να δουν τι 'συμβαίνει πίσω από την κουρτίνα εργασιών' και σε βιβλιόφιλους που επιδιώκουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους».

Ιnfo: Τα σεμινάρια του Αλέξη Σταμάτη θα διεξάγονται κάθε Δευτέρα, από 6/02 έως 28/05, στο Κολέγιο Αθηνων. Θα υπάρξουν 14 συναντήσεις με 28 διδακτικές ώρες το κάθε ένα. Εγγραφές πραγματοποιούνται από 16-31/01, 10:00 π.μ. – 7:00 μ.μ., 210-6748160.