Τα κράτη – μέλη πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στον Δεκέμβριο, ώστε να προλάβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να την εγκρίνει πριν τη διάλυσή του τον Απρίλιο, ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Η ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση αποτελείται από δύο βασικούς πυλώνες: τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας, που έχει συμφωνηθεί ήδη -θα τεθεί σε ισχύ το 2014 και προβλέπει τον έλεγχο 130 συστημικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα-, και τον δεύτερο πυλώνα που είναι ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης των τραπεζών.
 
 

Η αρχή της εξυγίανσης και το ταμείο διάσωσης


Οι διαφωνίες συνδέονται με διάφορα σημεία του δεύτερου πυλώνα. Τα σημαντικότερα είναι ο καθορισμός της αρχής που θα αποφασίζει τη στιγμή που μία τράπεζα πρέπει να εξυγιανθεί, καθώς επίσης και η σύσταση ενιαίου ταμείου διάσωσης.

Ως προς την αρχή που θα αποφασίζει την εξυγίανση ενός πιστωτικού ιδρύματος, η Κομισιόν προτείνει να αναλάβει η ίδια μέσω ενός μηχανισμού το ρόλο αυτό, ωστόσο μέχρι τώρα η Γερμανία δεν ήθελε να περάσει η αρμοδιότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά να παραμείνει σε εθνικό. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μετακίνηση του Βερολίνου που μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνία.

Στο δεύτερο ανοικτό θέμα, η Κομισιόν προτείνει σύσταση ενιαίου ευρωπαϊκού ταμείου στο οποίο θα συνεισφέρουν οι ίδιες οι τράπεζες και θα αναλάβει τη χρηματοδότηση μιας τράπεζας στη φάση της εξυγίανσης και αφού προηγουμένως συνεισφέρουν σε αυτήν οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι πιστωτές.

Και στο θέμα αυτό η Γερμανία δεν ήθελε τη σύσταση ενιαίου ταμείου, προτείνοντας να γίνει ένωση εθνικών ταμείων.