Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Γκιγιέρμο Λάσο, ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, ότι κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τρεις επαρχίες, επικαλούμενος τα βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια των πολυήμερων μαζικών κινητοποιήσεων ιθαγενών, οι οποίοι διαμαρτύρονται κυρίως για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

«Έχω δεσμευτεί να υπερασπιστώ την πρωτεύουσα και τη χώρα μας», είπε ο Λάσο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού μηνύματος.

Το διάταγμα για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που αφορά μεταξύ άλλων και την πρωτεύουσα της χώρας Κίτο, δίνει στον πρόεδρο το δικαίωμα να αναστέλλει συνταγματικά δικαιώματα, να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας και να καλέσει τις ένοπλες δυνάμεις να διατηρήσουν την τάξη.

Στις διαδηλώσεις πρωτοστατεί η Συνομοσπονδία Αυτοχθόνων Εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE), η μεγαλύτερη οργάνωση ιθαγενών λαών της χώρας,ζητώντας από την κυβέρνηση μείωση των τιμών των καυσίμων, διατίμηση των αγροτικών προϊόντων, επαναδιαπραγμάτευση των χρεών 4 εκατομμυρίων οικογενειών αγροτών στις τράπεζες, μορατόριουμ στις γεωτρήσεις για εξόρυξη πετρελαίου, περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερους πόρους για την υγεία και την εκπαίδευση.

Οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 43 τραυματισμούς ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 37 συλλήψεις.