Από την έναρξη των μαζικών κινητοποιήσεων τη Δευτέρα φοιτητές και εργάτες ενώθηκαν με τους αυτόχθονες κι απέκλεισαν την πρόσβαση στις δύο κυριότερες αγορές του Κίτο και σε πολλούς οδικούς άξονες. Με ακόντια στα χέρια, οι αυτόχθονες της Αμαζονίας κατέλαβαν επίσης προσωρινά τις έδρες των τοπικών αρχών στις επαρχίες Παστάσα και Μορόνα Σαντιάγο, κοντά στα σύνορα με το Περού. Στο Κίτο, σχεδόν 1.000 διαδηλωτές προσπάθησαν να απομακρύνουν τους μεταλλικούς φράκτες γύρω από την έδρα της προεδρίας.

Η χώρα δοκιμάζεται από τον πληθωρισμό, την ανεργία και τη φτώχεια, προβλήματα που γιγαντώθηκαν κυρίως εξαιτίας της πανδημίας. Τον Δεκέμβριο, η φτώχεια έπληττε το 27,7% του πληθυσμού, η ακραία φτώχεια το 10,5%.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Γκιγιέρμο Λάσο, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τρεις επαρχίες, επικαλούμενος τα βίαια επεισόδια. Το διάταγμα για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που αφορά μεταξύ άλλων και την πρωτεύουσα της χώρας Κίτο, δίνει στον πρόεδρο το δικαίωμα να αναστέλλει συνταγματικά δικαιώματα, να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας και να καλέσει τις ένοπλες δυνάμεις να διατηρήσουν την τάξη.

Ενδεικτικό του κύματος των διαδηλώσεων είναι ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ισημερινού, Petroecuador, κήρυξε ανωτέρα βία αργά το Σάββατο, επικαλούμενη την είσοδο διαδηλωτών στις εγκαταστάσεις της. Το αίτημα για φθηνά καύσιμα βρίσκεται ψηλά στη λίστα των διεκδικήσεων. Η Petroecuador είπε ότι έχει χάσει 6.975 βαρέλια αργού από την έναρξη των διαδηλώσεων και έχει σταματήσει ορισμένες εργασίες γεώτρησης.

Ο Λ. Ίσα, ηγέτης της CONAIE, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης «του αγώνα σε εθνικό επίπεδο επ’ αόριστον». Ταυτόχρονα, κάλεσε να τερματιστούν η βία και οι βανδαλισμοί.