Κριτήριο η στάση της καθηγήτριας της Φιλοσοφικής και υποψήφιας κοσμήτορος Ελένης Καραμαλέγκου υπέρ των κινητοποιήσεων
Ενδοπανεπιστημιακή κόντρα έχει προκαλέσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών η απόφαση του Συμβουλίου του Ιδρύματος να μη δεχτεί την υποψηφιότητα της κυρίας Ελένης Καραμαλέγκου για τη θέση της κοσμήτορος της Φιλοσοφικής Σχολής.
Η επίσημη εξήγηση που δόθηκε είναι ότι η υποψηφιότητα δεν έπεισε τα μέλη του Συμβουλίου, τα οποία έχουν πλέον όλη την εξουσία στα χέρια τους καθώς μπορούν να επιλέξουν βάσει βιογραφικών και άλλων κριτηρίων τους «αναγνωρισμένου κύρους» επιστήμονες που θα προτείνουν για τις θέσεις των κοσμητόρων των σχολών.
Οπως αναφέρουν πηγές από την πλευρά του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, η υποψηφιότητα αυτή δεν προχώρησε επειδή η κυρία Καραμαλέγκου πρωτοστάτησε σε όλες τις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων που πρόσφατα οδήγησαν στο κλείσιμο του Καποδιστριακού, ψήφισε υπέρ της αναστολής της λειτουργίας του ιδρύματος σε κρίσιμη περίοδο ως μια μορφή διαμαρτυρίας για θέματα πολιτικής του υπουργείου Παιδείας με τα οποία δεν συμφωνούσε μερίδα του προσωπικού του και γενικώς έδωσε με κάθε τρόπο την εντύπωση ότι ο νέος νόμος για τη διοίκησή του δεν πρέπει να εφαρμοστεί.
Από την πλευρά της Φιλοσοφικής Σχολής και καθηγητών που εκτιμούν την υποψηφιότητα αυτή εκφράζεται όμως η άποψη ότι δεν αποτελεί επιστημονικό κριτήριο η τοποθέτηση ενός καθηγητή σχετικά με θέματα της πρόσφατης πολιτικής και εκπαιδευτικής επικαιρότητας και δεν μπορεί να αποκλείονται πρόσωπα από θέσεις διοίκησης λόγω της στάσης που κράτησαν σε περιόδους έντασης και όχι για την επιστημονική τους παρουσία. Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν και καθηγητές της σχολής που συμμετείχαν στις διαδικασίες κρίσης της υποψηφιότητας και στη συνέχεια συμμετείχαν στην έκδοση ψηφισμάτων εναντίον της.
Για το θέμα ανακοίνωση εξέδωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ (ομοσπονδία των διδασκόντων στα ΑΕΙ) κ. Στάθης Ευσταθόπουλος. «Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε την απόφαση του Συμβουλίου Ιδρύματος (ΣΙ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) για τη μη έγκριση της μοναδικής υποψηφιότητας που είχε υποβληθεί για τη θέση του κοσμήτορος της Φιλοσοφικής Σχολής. Το νομικό θέμα, κατά πόσο δηλαδή το Συμβούλιο Ιδρύματος υπερέβη τις αρμοδιότητες που ορίζει ο νόμος (“το Συμβούλιο με απόφασή του […] επιλέγει […] τρεις υποψηφίους μεταξύ αυτών που συγκεντρώνουν τα τυπικά προσόντα”) είναι κάτι που θα κριθεί από τους νομικούς» αναφέρει ο κ. Ευσταθόπουλος, ο οποίος επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή «επιβεβαιώνει δυστυχώς ότι το ΣΙ έχει αποκοπεί από την πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΚΠΑ που εξέλεξε τα εσωτερικά του μέλη. Ισως δεν είναι τυχαίο το ότι ήδη προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος λειτουργίας του, έχουν παραιτηθεί τα δύο από τα οκτώ εσωτερικά εκλεγμένα μέλη του (ο πρώτος και ο τρίτος σε ψήφους κατά την εκλογή σε αυτό) ενώ μόλις πριν από μερικές ημέρες παραιτήθηκε και ένα από τα σημαίνοντα εξωτερικά του μέλη».
Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΔΣ του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής στην οποία εκφράζει την «εντονότατη διαμαρτυρία» του για το γεγονός χαρακτηρίζοντας την απόφαση «αυθαίρετη και παράνομη, χωρίς κανένα έρεισμα στο νομικό πλαίσιο που διέπει τις σχετικές διαδικασίες». Επισημαίνει παράλληλα ότι «αυτή η αυταρχική και αντιδεοντολογική ενέργεια του ΣΙ του ΕΚΠΑ καταλύει το θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και προσβάλλει τη νοημοσύνη των συναδέλφων-μελών του εκλεκτορικού σώματος της Φιλοσοφικής Σχολής, καθώς τους υποδεικνύει ποιος “πρέπει” ή “δεν πρέπει” να εκλεγεί στη θέση του κοσμήτορος».
Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι το γεγονός αυτό δείχνει καθαρά «έναν από τους λόγους για τους οποίους οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΔΗΜΑΡ και τα αφεντικά τους θεσμοθέτησαν τα εν λόγω Συμβούλια: Για να επιστατήσουν στη δημιουργία του “νέου πανεπιστημίου”, στο οποίο κανείς δεν επιτρέπεται να έχει απόψεις, πολύ περισσότερο να δραστηριοποιείται σε κατεύθυνση αντίθετη από αυτή που εξυπηρετεί τα χαρακτηριστικά του επιχειρηματικού πανεπιστημίου».
Η ΔΗΠΑΚ επισημαίνει ότι πρόκειται για έναν εκβιασμό του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΕΚΠΑ, που στρέφεται προς όσους δεν στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και που δίνει και το στίγμα ενόψει των ερχόμενων πρυτανικών εκλογών. «Μέσα από τέτοιους εκβιασμούς αναδεικνύονται τα όρια της αστικής δημοκρατίας: Το Σύνταγμα, η κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, ο νομικός και ακαδημαϊκός πολιτισμός, η ακαδημαϊκή ελευθερία ισχύουν όσο δεν αγγίζουν τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς της κυρίαρχης τάξης και της ΕΕ», σημειώνει.
Καλώντας συλλόγους ΔΕΠ, πανεπιστημιακούς, φοιτητές και εργαζόμενους να καταδικάσουν την πράξη αυτή και να μην επιτρέψουν παρεμβάσεις για το χτύπημα της συνδικαλιστικής/πολιτικής δράσης στα πανεπιστήμια, να μην περάσει η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός, η ΔΗΠΑΚ τονίζει ότι «μόνο ο οργανωμένος και συντονισμένος αγώνας των εργαζομένων και η κοινή δράση όλων των λαϊκών στρωμάτων μπορεί να αποκρούσει τα κυβερνητικά μέτρα και να ανατρέψει την πολιτική των μονοπωλίων και της ΕΕ, με όποια μορφή κυβερνητικής διαχείρισης παρουσιάζεται αυτή».
Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ:
«Η άρνηση εκλογής της Ελένης Καραμαλέγκου είναι πολιτική δίωξη.
Με αγανάκτηση έγινε δεκτή από την εκπαιδευτική κοινότητα η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστήμιου της Αθήνας με την οποία αρνήθηκε απέρριψε τη μοναδική υποψηφιότητα της Ελένης Καραμαλέγκου για τη θέση της κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, με το επιχείρημα ότι “με πράξεις της τάχθηκε κατά του νόμου για τα ΑΕΙ και άρα ότι δεν θα συνεργασθεί για την εφαρμογή του”.
Η συγκεκριμένη καθηγήτρια χαίρει ευρείας εκτίμησης και αναγνώρισης τόσο στη Φιλοσοφική Σχολή – την οποία υπηρέτησε από διοικητικές θέσεις επί σειρά ετών ως Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας, ως μέλος της Συγκλήτου του Ε.Κ.Π.Α. και ως Κοσμητεύουσα – όσο και στον ευρύτερο ακαδημαϊκό χώρο.
»Η σαθρή και παράνομη αιτιολόγηση της απόφασης του Συμβουλίου του Ιδρύματος αποτελεί δίκη προθέσεων της καθηγήτριας και είναι σαφής ιδεολογική και πολιτική δίωξη, που καταλύει το βασικό δημοκρατικό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
»Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι η αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς μαζί με τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες θα ανατρέψει τη μνημονιακή μορφή διοίκησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θα διαμορφώσει μια ποιοτικά αναβαθμισμένη, δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα στηρίζεται σε ένα σύγχρονο, ακαδημαϊκό και πάνω απ’ όλα δημοκρατικό πανεπιστήμιο.»
Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας και Έρευνας της ΚΕ του ΚΚΕ:
«Η άρνηση του Συμβουλίου Ιδρύματος (ΣΙ) του ΕΚΠΑ να εγκρίνει αυτές τις μέρες, σε συνεδρίασή του, τη μοναδική υποψηφιότητα της κας Καραμαλέγκου για τη θέση του κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, με το επιχείρημα ότι “εναντιώθηκε στο νόμο, άρα και δεν θα συνεργαστεί για την εφαρμογή του”, όπως δημοσιοποιήθηκε από μερίδα του Τύπου, κάνει καθαρό ότι ο ρόλος αυτός των οργάνων είναι μέρος μιας βαθιάς αντιδραστικής πολιτικής που ξετυλίγεται στα πανεπιστήμια και πρέπει να καταδικαστεί αποφασιστικά και καθαρά από το σύνολο των παραγόντων της πανεπιστημιακής κοινότητας!
»Η απόφαση του ΣΙ του ΕΚΠΑ αποδεικνύει έμπρακτα τον βαθιά αντιδραστικό χαρακτήρα των νέων θεσμών που έφερε για τα πανεπιστήμια ο νόμος – πλαίσιο και η κυβέρνηση. Τα ΣΙ, με το ρόλο και τη θέση τους, με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου, συντάσσουν και προωθούν στα όργανα και τις λειτουργίες του πανεπιστημίου τη λογική της επιχειρηματικότητας. Γι' αυτό και στη συγκρότησή τους συναντήθηκαν φανταχτερά πανεπιστημιακά ονόματα με στελέχη των επιχειρηματικών ομίλων. Η δήλωση υποταγής από τους υποψηφίους είναι η συνέχεια της εκδίωξης του φοιτητικού κινήματος και των οργάνων του από τις λειτουργίες και τα όργανα των πανεπιστημίων, καθώς και των εργαζομένων σε αυτά! Στόχος, να ανοίξει πλέρια ο δρόμος για την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των Ιδρυμάτων, τη βίαιη προσαρμογή των σπουδών στις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρήσεων.
»Είναι στο χέρι των συνεπών με την επιστήμη τους και τις ανάγκες της νεολαίας για ολόπλευρη επιστημονική γνώση, πανεπιστημιακών δασκάλων και επιστημόνων, να αντιπαλέψουν τις αντιδραστικές εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο, τη μετατροπή των σπουδών και Ιδρυμάτων σε συμπληρωματική υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων. Η πάλη ενάντια στις αντιδραστικές εξελίξεις στις πανεπιστημιακές σπουδές είναι μέρος της πάλης για τη ζωή και τα δικαιώματα της νεολαίας, μπορεί και πρέπει να γίνει πεδίο ανασύνταξης και ανασυγκρότησης για το φοιτητικό κίνημα σε κοινή πάλη με το εργατικό – λαϊκό κίνημα».
(με πληροφορίες από vima.gr, «Ριζοσπάστη»)