X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

«Εκπαίδευση Προσφύγων και Ρομά: Πολιτικές Αποκλεισμού και Απόπειρες Αυτοοργάνωσης»

Όπως αναφέρει η Συνέλευση σε κείμενο της για την εκδήλωση: Η πρόκληση της εκπαιδευτικής και συνακόλουθα της κοινωνικής ένταξης δεν είναι πρόσφατη για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Τα παιδιά και οι έφηβοι/ες  πρόσφυγες-μετανάστες/τριες είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα όπου δοκιμάζεται η ικανότητα και τα αντανακλαστικά της τυπικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα να ασκήσει αποτελεσματική συμπεριληπτική πολιτική. Έχει προηγηθεί η ανυπαρξία τέτοιας πολιτικής για τα παιδιά μεταναστών από τη δεκαετία του 1990 καθώς και τα διαχρονικά εμπόδια και οι αντιστάσεις στην καθολική και οργανωμένη φοίτηση των μαθητών και των μαθητριών Ρομά.


Η Συνέλευση Ενάντια σε Εγκλεισμούς και Αποκλεισμούς προσκαλεί στη διαδικτυακή εκδήλωση-συζήτηση: «Εκπαίδευση Προσφύγων και Ρομά: Πολιτικές Αποκλεισμού και Απόπειρες Αυτοοργάνωσης» την Κυριακή 4 Απριλίου στις 7:30 μ.μ. στη σελίδα της στο facebook.

Όπως αναφέρει η Συνέλευση σε κείμενο της: Η πρόκληση της εκπαιδευτικής και συνακόλουθα της κοινωνικής ένταξης δεν είναι πρόσφατη για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Τα παιδιά και οι έφηβοι/ες  πρόσφυγες-μετανάστες/τριες είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα όπου δοκιμάζεται η ικανότητα και τα αντανακλαστικά της τυπικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα να ασκήσει αποτελεσματική συμπεριληπτική πολιτική. Έχει προηγηθεί η ανυπαρξία τέτοιας πολιτικής για τα παιδιά μεταναστών από τη δεκαετία του 1990 καθώς και τα διαχρονικά εμπόδια και οι αντιστάσεις στην καθολική και οργανωμένη φοίτηση των μαθητών και των μαθητριών Ρομά.

Οι θεσμικές απόπειρες για συμπεριληπτική και διαπολιτισμική εκπαίδευση έχουν μείνει στο επίπεδο των ειδικών προγραμμάτων, των εθελοντικών προσπαθειών  και των πειραματικών  και ερευνητικών προσεγγίσεων απέχοντας πολύ απ’ το να διαμορφώνουν ένα ολοκληρωμένο μοντέλο  εκπαίδευσης και απ’ το να εγγυώνται καθολική, ισότιμη και σταθερή φοίτηση για όλους και για όλες,κάτι που αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση  της Πολιτείας και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού.

Εν τέλει η συμπεριληπτική και διαπολιτισμική εκπαίδευση, όπου ασκείται, αποτελεί μια ευτυχή εξαίρεση αφήνοντας έτσι αναλλοίωτο  τον εθνοκεντρικό και ομοιογενή πυρήνα  του ελληνικού σχολείου που συνεχίζει να καλλιεργεί στερεότυπα και να κατασκευάζει αποκλεισμούς.

Σε αυτή τη συζήτηση θα παρουσιαστεί κριτικά η εφαρμογή της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, θα αφουγκραστούμε τις εκπαιδευτικές εμπειρίες,τις δυσκολίες και τα εμπόδια αλλά και τις εναλλακτικές προσπάθειες αυτομόρφωσης δύο νεαρών μαθητριών με προσφυγικό υπόβαθρο, θα αναλύσουμε το θεσμικό αποκλεισμό από την εκπαίδευση που υφίστανται διαχρονικά οι μαθητές/τριες Ρομά και θα δώσουμε ένα αντιπαράδειγμα εκπαίδευσης για την ένταξη στα πλαίσια μιας φιλόξενης μικρής τοπικής κοινωνίας.

Θα γίνουν επίσης παρεμβάσεις από εκπαιδευτικούς που θα δείχνουν τις αντιστάσεις και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στις πολιτικές για την εκπαιδευτική ένταξη αλλά και θα προτείνουν εναλλακτικές για εθελοντικές εκπαιδευτικές δράσεις.

Εισηγητές:

  • ·Γιώργος Τσιμουρής, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Οι περιπέτειες της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα την εποχή της μεταναστευτικής «κρίσης».

  • Beni, μαθήτρια του ΓΕΛ Φιλιππιάδας, εθελόντρια εκπαιδευτικός της προσφυγικής κοινότητας στη δομή διαμονής Φιλιππιάδας.

Η καινούργια μου ζωή.

  • Anis, μαθήτρια του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης

Το σχολείο της Anis

  • Γιάννης Μάντζας, Πολιτικός Επιστήμονας, επιστημονικός συνεργάτης Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ

Τα «αόρατα σύνορα» μεταξύ Ρομά και τυπικής εκπαίδευσης

  • Ιάσονας Θηλυκός, φιλόλογος

Εκπαίδευση προσφύγων-μεταναστών-το αντιπαράδειγμα της Τήλου.

 

Παρεμβάσεις:

  • Λένα Αλτίνογλου, εκπαιδευτικός
  • «Ανάδοχοι Εκπαιδευτικοί»

Συντονίζει  ο Διονύσης Παύλου, ΣΕΠ στη Λέσβο.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις