Η Louise Wateridge από την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) περιέγραψε τις «εξαιρετικά άσχημες» συνθήκες διαβίωσης στη Λωρίδα της Γάζας. «Είναι πραγματικά ανυπόφορο», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη, μέσω βιντεοσύνδεσης από το κέντρο της Γάζας.

«Σήμερα, πρέπει να είναι η χειρότερη κατάσταση που έχει υπάρξει ποτέ. Δεν αμφιβάλλω ότι αύριο πάλι θα είναι η χειρότερη που υπήρξε ποτέ», είπε, προσθέτοντας ότι σχεδόν εννέα μήνες μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ο Γουότεριτζ δήλωσε ότι η Λωρίδα της Γάζας είχε «καταστραφεί». Είπε ότι είχε «σοκαριστεί» όταν επέστρεψε στο Χαν Γιουνίς στην κεντρική Γάζα, καθώς «τα κτίρια είναι σκελετοί, αν υπάρχουν καθόλου. Τα πάντα είναι ερείπια. Και όμως οι άνθρωποι ζουν ξανά εκεί. Δεν υπάρχει νερό εκεί, δεν υπάρχει αποχέτευση, δεν υπάρχει φαγητό. Και τώρα, οι άνθρωποι ζουν ξανά σε αυτά τα κτίρια που είναι άδεια κελύφη με σεντόνια που καλύπτουν τα κενά που αφήνουν οι ανατιναγμένοι τοίχοι. Χωρίς τουαλέτες, οι άνθρωποι κάνουν την ανάγκη τους όπου μπορούν».

“Χωρίς τα καύσιμα, η ανθρωπιστική βοήθεια πραγματικά σταματά”, είπε η Wateridge, η οποία μιλούσε από έναν ξενώνα, καθώς δεν υπήρχαν καύσιμα για να βγει έξω και να αναλάβει αποστολές. Η Wateridge είπε ότι πριν από τον πόλεμο, οι μονάδες υγιεινής απομάκρυναν όλα τα σκουπίδια από τους προσφυγικούς καταυλισμούς σε χώρους υγειονομικής ταφής, αλλά τώρα οι εκκλήσεις προς τις ισραηλινές αρχές για πρόσβαση στους χώρους υγειονομικής ταφής απορρίπτονται συχνά, ενώ η έλλειψη καυσίμων σήμαινε ότι ακόμη και όταν η πρόσβαση παραχωρούνταν, τα φορτηγά δεν μπορούσαν να μπουν για να καθαρίσουν το χάος.

Η Wateridge δήλωσε ότι η επισιτιστική ανασφάλεια στην περιοχή έχει ορατές επιπτώσεις στον πληθυσμό. «Όταν βλέπω τους συναδέλφους μου, τους φίλους μου εδώ, είναι ορατά αγνώριστοι, επειδή έχοντας τέτοια μη σταθερή πρόσβαση σε τρόφιμα για τόσο πολύ καιρό, αρχίζεις να γερνάς, φαίνεσαι άρρωστος, το δέρμα σου αλλάζει χρώμα» είπε.

Την Πέμπτη έγιναν οι πρώτες ιατρικές εκκενώσεις από τη Γάζα προς τη γειτονική Αίγυπτο από τότε που έκλεισε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα στις αρχές Μαΐου, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν την παλαιστινιακή πλευρά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι 10.000 ασθενείς χρειάζονται διακομιδή από τη Γάζα για θεραπεία. Η Wateridge δήλωσε ότι ένας από τους δικούς της συναδέλφους στην UNRWA, ο Abdullah, ήταν μεταξύ εκείνων που περίμεναν για ιατρική διακομιδή, καθώς τραυματίστηκε σε χτύπημα και του ακρωτηριάστηκαν τα πόδια στα τέλη Φεβρουαρίου. Έκτοτε, είχε περάσει εβδομάδες στο κατεστραμμένο νοσοκομείο Al Shifa – κάποτε το μεγαλύτερο ιατρικό συγκρότημα της Γάζας – όταν αυτό βρισκόταν υπό πολιορκία.