Όπως αποκάλυψε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, με απόφασή της που δημοσιεύτηκε το απόγευμα του Σαββάτου, η Γενική Γραμματεία Προστασίας του Πολίτη κήρυξε έκπτωτη την εταιρεία, καθώς δεν κατάφερε να παραδώσει τα 3 εκατομμύρια self tests στην προβλεπόμενη από τον διαγωνισμό προθεσμία. Η απόφαση προβλέπει επίσης την κατάπτωση υπέρ του δημοσίου της εγγυητικής επιστολής ύψους 504.000 ευρώ που αφορούσε τη συμμετοχή της Swiss Med στον διαγωνισμό.
Μάλιστα, τα ερωτήματα πληθαίνουν καθώς μία μόλις μέρα πριν την προθεσμία παράδοσης των τεστ, η Swiss Med πουλήθηκε σε άλλη εταιρεία, επίσης άσχετη με το αντικείμενο σύμφωνα με την κ.Αυγέρη, όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο του Γενικού Εμπορικού Μητρώου. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», η καινούρια εταιρεία συνδέεται με φούρνους.
Η Swiss Med ήταν ανάμεσα σε αυτές που ανέλαβαν την προμήθεια των self tests, με έναν διαγωνισμό fast track τριών ημερών, που μάλιστα προκηρύχθηκε το βράδυ της 24ης Μαρτίου. Παράλληλα, σημειώνεται ότι τα self tests άποδείχθηκαν τελικά τροποποιημένα rapid tests, με την ελληνική κυβέρνηση, με κατ’εξαίρεση έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, να αλλάζει τους όρους χρήσης στις οδηγίες των πακέτων.
Yπενθυμίζεται ότι φως στην περίπτωση της Swiss Med έριξε με αποκαλυπτικό της ρεπορτάζ η Ελίζα Τριανταφύλλου στο insidestory.gr, περιγράφοντας πως πρόκειται για μία εταιρεία που συστάθηκε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Αθήνα και με κεφάλαιο το ευτελές -για τέτοιες δουλειές- ποσό των 30.000 ευρώ. Όπως περιγράφει, η εταιρεία έχει στους μόλις επτά μήνες λειτουργίας της δύο μεγάλες συμβάσεις, μία η σημερινή αξίας 10,08 εκατ. ευρώ, και μία για προμήθεια τεστ στον ΕΟΔΥ, αξίας 10,14 εκατ. ευρώ.
Δίνοντας αναλυτικές πληροφορίες για το ιδιοκτησιακό της εταιρείας, από το δημοσίευμα προέκυπταν τρεις εταίροι. Πρόκειται για δύο αδέρφια που κρατούν το 85%, Δημήτρης και Ελένη Πιπερίδου (45% και 40% αντίστοιχα), καθώς και η Ελένη Ιωάννα Καλλία που αναφέρεται ως συνιδιοκτήτρια φαρμακείου στο Χολαργό, με το υπόλοιπο 15%. Από την ενδιαφέρουσα έρευνα προκύπτει πως ο πατέρας των δύο αδερφών, Παύλος Πιπερίδης, έχει στο παρελθόν πλούσια επιχειρηματική δράση, η οποία τον άφησε με χρέη άνω των 5,5 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο. Εντύπωση προκαλούν οι συσχετισμοί που σκιαγραφώνται με εταιρείες συμφερόντων του Φίλιππου Βρυώνη.
Για την υπόθεση της Swiss Med κατέθεσε σχετική ερώτηση ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, η οποία όπως τονίζει η Θεοδώρα Αυγέρη δεν απαντήθηκε.