«Παρατηρούμε μια έκρηξη μολύνσεων με ένα εκατομμύριο επιπλέον κρούσματα σε μονάχα λίγες ημέρες» στην Ευρώπη, ενώ «βλέπουμε τη θνητότητα να αυξάνεται σιγά σιγά» τόνισε ο διευθυντής της ευρωπαϊκής πτέρυγας του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η κυβέρνηση της Ρουμανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη νέους περιορισμούς, μεταξύ αυτών τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, την τηλεκπαίδευση για όλα τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, την ώρα που η χώρα πλησιάζει το όριο των 10.000 νέων κρουσμάτων κορονοϊού την ημέρα. Οι εν λόγω περιορισμοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την προσεχή Δευτέρα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Κλάους Γιοχάνις. Σημειώνεται πως χθες καταγράφηκε νέο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων στη Ρουμανία με 121 θύματα και ρεκόρ διασωληνωμένων με συνολικά 1.014 ασθενείς να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.
Η Ουγγαρία, επίσης, κατέγραψε χθες αριθμό ρεκόρ 4.709 νέων μολύνσεων το 24ωρο, ενώ ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 103 το προηγούμενο 24ωρο, συνιστώντας την πρώτη φορά που οι θάνατοι από την νόσο ξεπερνούν τους 100 μέσα σε ένα 24ωρο. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε από την πλευρά του πως θα προσπαθήσει να αποφύγει το κλείσιμο των σχολείων όσο αυτό είναι δυνατό. Ωστόσο, ανέφερε πως πολλές ιατρικές επεμβάσεις θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν, αφού οι κλίνες των νοσοκομείων γεμίζουν με ασθενείς με κορονοϊό.
Στη Γαλλία οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη 58.046 νέα κρούσματα σημειώνοντας νέο ημερήσιο ρεκόρ για δεύτερη φορά σε τέσσερις ημέρες, έναντι των 40.558 νέων μολύνσεων της Τετάρτης, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα ανέρχεται πλέον στα 1.601.367. Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν επεσήμανε πως «το δεύτερο κύμα του νέου κορονοϊού που σαρώνει τη Γαλλία θα είναι σφοδρότερο από το πρώτο» προειδοποιώντας πως εάν οι πολίτες δε συμμορφωθούν με το νέο λοκντάουν που επιβλήθηκε, ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ θα εκτοξευθεί.
Στην Ιταλία ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε την Τετάρτη νέα μέτρα περιορισμού των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα «με στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού και να μην γεμίσουν οι ΜΕΘ τις ερχόμενες εβδομάδες» συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί στις περιφέρειες της Ρώμης και της Νάπολης μεταξύ άλλων και ενός καθολικού λοκντάουν σε περιοχές της Καλαβρίας, της Λομβαρδίας και του Πεδεμόντιο. Σημειώνεται πως χθες καταγράφηκαν 34.505 νέα περιστατικά στη χώρα, ενώ έχασαν την ζωή τους από τον ιό 445 άνθρωποι.
Κατηγοριοποίηση των χωρών βάσει της επιδημιολογικής εκτίμησης κινδύνου
H επιδημιολογική εικόνα των διαφόρων χωρών επαναξιολογήθηκε από την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας ως προς τη νόσο COVID-19. Η αξιολόγηση, όπως δημοσιεύθηκε στο sigmalive.gr στηρίχθηκε στους επιδημιολογικούς δείκτες των χωρών, όπως: στον πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής R(t) του για SARS-CoV-2, τον αριθμό των νέων διαγνώσεων, τον αριθμό εργαστηριακών ελέγχων, το ποσοστό θνησιμότητας ανά 100,000 κατοίκους, τον εκτιμώμενο επιπολασμό και την επίπτωση και την ταξινόμηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), όπως αυτοί οι δείκτες παρουσιάζονται στις αντίστοιχες βάσεις δεδομένων.
Κατηγορία Α – Χώρες χαμηλού κινδύνου στην παρούσα φάση:
- Αυστραλία
- Ιαπωνία
- Νέα Ζηλανδία
- Νότια Κορέα
- Σιγκαπούρη
- Ταϊλάνδη
Στην κατηγορία αυτή έχουν καταταχτεί χώρες με πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής (Rt) μικρότερο του 1 ή/και μικρό αριθμό νέων διαγνώσεων (<1/100,000 κατοίκους την ημέρα) ή/και μικρή ή πολύ μικρή θνησιμότητα COVID19 (<5-10/100,000 κατοίκους) ή/και ταξινόμηση σποραδικών περιπτώσεων (sporadic cases) ή συστοιβάδων περιπτώσεων (cluster of cases) κατά τον ΠΟΥ ή/και τουλάχιστον ικανοποιητικό εργαστηριακό έλεγχο (>3000 tests/100,000 κατοίκους).
Κατηγορία Β – Χώρες με πιθανόν χαμηλό κίνδυνο αλλά με μεγαλύτερη αμφιβολία σε σύγκριση με την Κατηγορία Α
- Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1) Γερμανία, 2) Δανία, 3) Ελλάδα, 4) Εσθονία, 5) Λετονία, 6) Λιθουανία, 7) Σουηδία, 8) Φινλανδία
- Ηνωμένο Βασίλειο
- Μέλη της Ζώνης Σένγκεν: 1) Νορβηγία
- Μικρά κράτη: 1) Πόλη του Βατικανού, 2) Σαν Μαρίνο
- Τρίτες Χώρες: 1) Ουρουγουάη, 2) Κίνα (περιλαμβανομένου και του Χονγκ Κονγκ και του Μακάου), 3) Ρουάντα, 4) Σερβία
Στην κατηγορία αυτή έχουν καταταχτεί χώρες με πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής (Rt) μεγαλύτερο του 1 ή/και αριθμό νέων διαγνώσεων >1/100,000 κατοίκους την ημέρα ή/και αυξημένη θνησιμότητα COVID-19 (>10/100,000 κατοίκους) ή/και περιορισμένο εργαστηριακό έλεγχο (<2000 tests/100,000 κατοίκους) ή έλλειψη ταξινόμησης κατά τον ΠΟΥ.
Κατηγορία Γ – Χώρες αυξημένου κινδύνου συγκριτικά με τις κατηγορίες Α και Β
- Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1) Αυστρία, 2) Βέλγιο, 3) Βουλγαρία, 4) Γαλλία, 5) Ιρλανδία, 6) Κροατία, 7) Λουξεμβούργο, 8) Ρουμανία, 9) Ισπανία, 10) Ιταλία, 11) Μάλτα, 12) Ολλανδία, 13) Ουγγαρία, 14) Πολωνία, 15) Πορτογαλία, 16) Σλοβακία, 17) Σλοβενία, 18) Τσεχία
- Μικρά κράτη: 1) Ανδόρα, 2) Μονακό
- Μέλη της Ζώνης Σένγκεν: 1) Ελβετία, 2) Ισλανδία, 3) Λιχτενστάιν
- Τρίτες Χώρες: 1) Αλγερία, 2) Μαρόκο, 3) Μαυροβούνιο
Στην κατηγορία αυτή κατατάσσονται και όσες χώρες δεν συμπεριλαμβάνονται στις κατηγορίες Α ή Β. Κάποιες από τις χώρες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με την επιδημιολογική τους εικόνα αναφέρονται πιο πάνω.