Την αδυναμία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος να στηρίξει την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της χώρας εξέφρασε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος κατά την παρουσίαση της ενδιάμεσης έκθεσης της νομισματικής πολιτικής στη Βουλή.
Ως βασικότερο λόγο προσδιόρισε την εκροή καταθέσεων που υπερβαίνει τα 60 δισ. ευρώ από το 2010 αλλά και τον αποκλεισμό των εγχώριων τραπεζών από τις διεθνείς αγορές, λόγω της δυσχερούς διεθνούς οικονομικής θέσης της χώρας. Μάλιστα, ανέφερε πως η εκροή καταθέσεων συνεχίστηκε και κατά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Ο Γ. Προβόπουλος μεταξύ άλλων είπε :«Οι τελευταίοι 2-2,5 μήνες όπου οι απώλειες έφτασαν τα 14 δισ. ευρώ, ήταν οι χειρότεροι από την έναρξη της κρίσης. Ως εκ τούτου, δεν αληθεύει πως οι Τράπεζες έχουν ρευστότητα που δεν δίνουν στην αγορά. Τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας είναι ξεκομμένα από τις αγορές και όχι μόνο δεν καταφέρνουν να αναχρηματοδοτήσουν παλιά δάνεια, αλλά είναι υποχρεωμένα να επιστρέψουν πίσω τα κεφάλαια που έχουν πάρει».
Ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι οι εκροές συνεχίστηκαν και το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου.Έκανε έκκληση, μάλιστα, «να εξασφαλίσουμε φερέγγυα οικονομική πολιτική για να σταματήσει η διαρροή καταθέσεων».
Όσον αφορά το κούρεμα του χρέους, είπε: «Ακόμα και τώρα, λέω καλύτερα να το αποφεύγαμε γιατί τα “κουρέματα” έχουν μεγάλο κόστος. Αλλά εδώ που είμαστε, το PSI είναι πια εθνική υπόθεση και πρέπει να πετύχει».