Με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει συνολικές απώλειες της ταξης του 6,45% και τον Γενικό Δείκτη αντίστοιχες του 2,61% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα, προσθέτοντας ένα νέο δραματικό επεισόδιο στο σήριαλ της συνεχούς υποβάθμισης του τραπεζικού τομέα από την περασμένη εβδομάδα. Η Eurobank κατέγραψε απώλειες του 11,58%, η Τράπεζα Πειραιώς 10,95%, ενώ δεν γλίτωσαν η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank, που βρέθηκαν επίσης «στο κόκκινο» με απώλειες 4,76% και 3,17% ατίστοιχα. 
 
Πλέον, όπως καταγράφει το οικονομικό euro2day.gr, η συνολική αξία των ελληνικών τραπεζών εκτιμάται σε λιγότερα από 5 δισ. ευρώ, έχοντας χάσει περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ της αξίας τους, μόνον από τις αρχές του έτους, ενώ συνολικά οι εταιρείες του ελληνικού χρηματιστηρίου έχουν απωλέσει 7,2 δισ. ευρώ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το σημείο στο οποίο βρίσκεται πλέον ο τραπεζικός δείκτης, είναι το χαμηλότερο τους τελευταίους 32 μήνες. 
 
Συγκεκριμένα, στις 29/12/2017, η αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διαμορφωνόταν στα 8,876 δισ. ευρώ, με την Alpha Bankστα 2,759 δισ. ευρώ, την Εθνική 2,918 δισ., τη Eurobank 1,858 δισ. και την Τράπεζα Πειραιώς 1,341 δισ. ευρώ. Σήμερα, η αξία των τεσσάρων διαμορφώνεται στα 4,986 δισ. ευρώ, με την Alpha Bank στα 1,837 δισ. ευρώ, την Εθνική 1,469 δισ., τη Eurobank 1,152 δισ. και την Τράπεζα Πειραιώς στα 533 εκατ. ευρώ.
 
Οι παραπάνω εξελίξεις, σύμφωνα με αναλυτές, είναι αποτέλεσμα τόσο της στάσης των επενδυτών απέναντι στα σχέδια τραπεζών και κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, όσο και από την αναταραχή που φέρνει στις αγορές η εντεινόμενη ιταλική κρίση, με το νέο επεισόδιο του προϋπολογισμού του 2019 που της «επέστρεψε» η Κομισιόν μη αποδεχόμενη τους στόχους του ελλείμματος, έχοντας ως αποτέλεσμα πρωτίστως την πτώση του ιταλικού χρηματιστηρίου.
 
Σημειώνεται πως η απόδοση των ιταλικών ομολόγων εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο σημείο από το 2014, στο 3,58%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και τα ελληνικά, στο 4,59%.
 

Καρότο και μαστίγιο από τη Fitch

 
Την ίδια ώρα, σε έκθεση του οίκου αξιολόγησης Fitch γίνεται ειδική αναφορά στα κυβερνητικά σχέδια για την παροχή εγγυήσεων στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, θέτοντας ως ικανή συνθήκη για την επιτυχία ενός τέτοιου σχεδίου, τη διασφάλιση πως οι ιδιώτες επενδυτές δεν θα υποστούν ζημιές, κρίνοντας παράλληλα «αργό» τον ρυθμό μείωσης των κόκκινων δανείων.
 
Όπως αναφέρει στην έκθεσή της, «η δημιουργία ενός ειδικού σχήματος (asset protection scheme) στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση παρέχει εγγύηση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, θα βοηθήσει στο να ανακοπεί το sell off στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, μόνο αν δεν προκαλέσει ζημιές στους ιδιώτες επενδυτές». Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, ο διεθνής οίκος αναφέρει πως μια τέτοια κατάσταση «θα μετατοπίσει τους κινδύνους από τον ελληνικό τραπεζικό τομέα στην ελληνική κυβέρνηση. 
 
Σημειώνεται ωστόσο, πάντα σύμφωνα με την έκθεση της Fitch, πως οποιαδήποτε μείωση του μαξιλαριού ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, ή μια λύση που μπορεί να περιέχει κυβερνητική χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια, θα μπορούσε να φέρει τη δημοσιονομική θέση της χώρας στο επίκεντρο. «Το βασικό μας σενάριο παραμένει ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους κύριους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019, ωστόσο ένα bailout του τραπεζικού τομέα θα δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους προς την κατεύθυνση αυτή» σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, αναφερόμενος στα σενάρια που μετέφερε προ ημερών ο οικονομικός Bloomberg.
 
Πάντως, παρά τα παραπάνω, ο οίκος Fitch ανακοίνωσε πως προχωράει στην αναβάθμιση του αξιόχρεου των ελληνικών τραπεζών, «επιβραβεύοντάς» τες -κυρίως- για την άρση των capital controls στις καταθέσεις. 

Handelsblatt: Φόβοι για νέα τραπεζική κρίση σε Ελλάδα, Ιταλία

 

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. 37 εκατ. ευρώ έχουν χάσει από τα μέσα Μαΐου στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου όσοι επένδυσαν στις ιταλικές τράπεζες- μία απώλεια άνω του 25%. Όμως, τα πιο τρομακτικά δεδομένα ήρθαν από την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα. Στην Αθήνα, τραπεζικός δείκτης υποχώρησε την Τετάρτη κάποια στιγμή της ημέρας κατά 9%, ενώ η τράπεζα Πειραιώς έχασε το ένα πέμπτο της αξίας της» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο, όπως σημειώνει η «Ναυτεμπορική»

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της γερμανικής εφημερίδας, οι Ελληνικές τράπεζες πιέζονται λόγω του τεράστιου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ για την περίπτωση της Ιταλίας αιτία είναι τα δημοσιονομικά σχέδια της νέας κυβέρνησης λαϊκιστών.

«Από κοινού οι εξελίξεις στις δύο χώρες πυροδοτούν φόβους μιας νέας τραπεζικής κρίσης στη νότια Ευρώπη» προειδοποιεί η εφημερίδα, η οποία φιλοξενεί δήλωση υψηλόβαθμου τραπεζίτη στη Φρανκφούρτη που αναφέρει ότι «προς το παρόν αντιμετωπίζουμε τα δύο αυτά περιφερειακά ζητήματα, όμως οι επενδυτές είναι νευρικοί και η κατάσταση θα μπορούσε γρήγορα να κλιμακωθεί».

Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο πρόβλημα των τραπεζών είναι το πιστωτικό ρίσκο. Δάνεια ύψους 88,6 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν εξυπηρετούνται ή θεωρούνται ότι είναι επικίνδυνα. Το ποσοστό αντιστοιχεί περίπου στο 48% του συνολικού δανεισμού ή στο 50% του ελληνικού ΑΕΠ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γεγονός αυτό δεν είναι απλά και μόνο αποτέλεσμα οκτώ ετών ύφεσης. Η απροσεξία των ελληνικών τραπεζών στο να δανείζουν πρόσωπα, φυσικά ή νομικά με αμφίβολη φερεγγυότητα φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

Σε ξεχωριστή ανταπόκριση η  Handelsblatt στο «σχέδιο βοήθειας για τις τράπεζες της Ελλάδας».«Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα» τον τρόπο στήριξης των τραπεζών, αναφέρει, ωστόσο η εκτιμά ότι «το σχέδιο είναι παρόμοιο με το μοντέλο που είχε συμφωνήσει το 2016 η Ιταλία με την ΕΕ για την εξυγίανση του τραπεζικού της τομέα και το οποίο εφήρμοσε με επιτυχία».

Η γερμανική εφημερίδα μεταξύ άλλων ότι «ακόμη κι αν η κυβέρνηση επιρρίπτει τώρα την ευθύνη σε “κερδοσκόπους”, οι αναταράξεις στο χρηματιστήριο είναι εξαιρετικά ανησυχητικές πολιτικά για τον Τσίπρα. Η απώλεια εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες τρομάζει τους ξένους επενδυτές που χρειάζεται επειγόντως η χώρα προκειμένου η οικονομία να αναπτύσσεται σταθερά. Και το αξιόχρεο της χώρας πλήττεται από αυτήν την εξέλιξη».

 

Επιθεση στον Στουρνάρα από την κυβέρνηση

 
Στο μεταξύ, στο περιθόριο της συνεχούς καταβαράθρωσης της αξίας των τραπεζών, η κυβέρνηση απέφυγε να επαναλάβει τα περί «κερδοσκόπων» που ανέφερε την περασμένη Τετάρτη, επιρρίπτοντας τα βέλη της στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, που κρίνεται πως «κρύβεται» στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων. 
 
«Αυτή η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών εγγυώνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πολιτική, οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα και θα ήταν ευχής έργο αν και ο κ. Στουρνάρας έπραττε προς την ίδια κατεύθυνση» δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real fm, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. 
 
«Το πρόβλημα μερικές φορές είναι το εξής: Όταν ο κ. Στουρνάρας δεν πρέπει να μιλήσει μιλάει και πολιτικολογεί -ήθελε να βάλει τη χώρα σε νέα μνημονιακά δεσμά- όταν πρέπει να μιλήσει φαίνεται ότι σιωπά. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει ο κ. Σουρνάρας κάποια στιγμή να εξηγήσει με ποιον τρόπο σκοπεύει να το επιλύσει» είπε ο Δ. Τζανακόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση των υραπεζών και τις αυξομειώσεις του Γενικού Δείκτη και του δείκτη των τραπεζών στο ελληνικό Χρηματιστήριο.
 
«Οι τράπεζες είναι απολύτως θωρακισμένες και οι αυξομειώσεις στο Χρηματιστήριο δεν επηρεάζουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 
 
«Το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει μία μεγάλη μεταβλητότητα γιατί είναι πολύ μικροί οι τζίροι που γίνονται και με μικρά ποσά βλέπουμε μία έντονη αυξομείωση του Γενικού Δείκτη και πολύ περισσότερο του δείκτη των τραπεζών. Είναι πάρα πολύ λογικό να υπάρχουν αυτές οι έντονες αυξομειώσεις στο ελληνικό Χρηματιστήριο και το περίεργο είναι ότι ενώ κανένας δεν είχε επισημάνει αυτές τις αυξομειώσεις για 5-6-7 χρόνια, επειδή σήμερα κάποιοι πάλι ψάχνουν να δικαιώσουν τις καταστροφολογικές τους προβλέψεις -και μιλάω για την αξιωματική αντιπολίτευση- ανακάλυψαν το Χρηματιστήριο. Κοιμούνται και ξυπνούν με την αγωνία αυτή. Το ελληνική Χρηματιστήριο έχει αυξομειώσεις, θα έχει αυξομειώσεις, αυτό είναι δεδομένο. Από κει και πέρα σε ό,τι αφορά τις τράπεζες αυτές καθαυτές, πρέπει να σας πως ότι έχουμε ένα απολύτως θωρακισμένο τραπεζικό σύστημα. Τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών είναι πάρα πολύ καλά» συμπλήρωσε.
 
Σχετικά με τα κόκκινα τόνισε ότι όλες οι τράπεζες έχουν υπερβεί τους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων, όπως είχε συμφωνηθεί, πρέπει να συνεχίσουν αυτήν τη δουλειά και η κυβέρνηση είναι εδώ για να εγγυηθεί αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια.