Η πρόταση διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα έδωσε στον Αντώνη Σαμαρά… την πάσα για να ανοίξει, εμμέσως, τη συζήτηση ανασυγκρότησης της κεντροδεξιάς παράταξης. «Απέναντι στο αριστερό αντιευρωπαϊκό μέτωπο θα βρει το κεντροδεξιό φιλοευρωπαϊκό» ήταν η χαρακτηριστική φράση
Όπως σημειώνει η Μαρίνα Μάνη στο capital.gr, η πρωτοβουλία των κινήσεων, πάντως, ανήκει σε άλλα στελέχη του κόμματος τα οποία έσπευσαν να ανοίξουν δημοσίως τη συζήτηση, όπως ο πρώην δήμαρχος Αθήνας (και βουλευτής, πλέον, στην Α΄Αθηνών) Νικήτας Κακλαμάνης και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος.
Κατά πληροφορίες μάλιστα, ο πρώτος τον παρότρυνε τη νύχτα της Κυριακής κιόλας να κινηθεί υπέρ της επανένωσης των κεντροδεξιών δυνάμεων, ενώ εκκρεμεί και κα΄ιδίαν συνάντηση μαζί του.
Επιλέον, φούντωσαν οι φήμες χθες ότι κάποιοι άλλοι «βιαστικοί» βουλευτές που εκφράζουν επίσης τον περίφημο «μεσαίο χώρο» (και «καραμανλικοί» στην πλειοψηφία τους) θα έθεταν θέμα έκτακτου συνεδρίου με θέμα τη διαδρομή της ΝΔ από την εκλογή του κ. Σαμαρά στην προεδρία της μέχρι τις κάλπες της 6ης Μαίου – θα έθεταν, δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, θέμα ηγεσίας. Εν τέλει την πρόταση για έκτακτο συνέδριο την έκανε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος χωρίς να προχωρήσει περισσότερο.
Μηνύματα Καραμανλή
Όπως σημείωνε από προχθές το Capital.gr «τα στόματα έμειναν κλειστά» εξαιτίας της μετεκλογικής τρικυμίας και του φόβου για επαναληπτικές εκλογές στα μέσα Ιουνίου: «Στις 25-30 ημέρες που θα ακολουθήσουν μέχρι τη νέα και πιο σκληρή εκλογική μάχη – εάν πάμε πάλι σε κάλπες – είναι αδιανόητο να αμφισβητήσεις τον πρόεδρο του κόμματος. Μετά βλέπουμε», ήταν η απάντηση στελεχών που δεν βρίσκονται στο περιβάλλον του κ.Σαμαρά.
Οι τακτικοί συνομιλητές του κ.Καραμανλή δε, έσπευδαν να διαψεύσουν «φήμες» ότι … «ξανάρχεται η ώρα του Καραμανλή», τονίζοντας ότι αυτή η συζήτηση «είναι απαράδεκτη όταν η χώρα βρίσκεται σε ακυβερνησία».
Αντιθέτως, πρόβαλλαν με έμφαση τη θέση του πρώην πρωθυπουργού πως «πρέπει να αποτραπούν οι επαναληπτικές εκλογές» και «να βρεθεί κυβερνητική λύση».
Πανστρατιά και…λίστες
Από την άλλη, κάποια πιο προσγειωμένα στελέχη εξέφραζαν προβληματισμό για το αν αυτή η κεντροδεξιά ανασυγκρότηση μπορεί να πάρει πρακτικό χαρακτήρα πριν τις εκλογές – εάν οδηγηθούμε σ΄αυτές: «Πρακτικό χαρακτήρα σημαίνει ότι κάποιοι από τους παράγοντες που θα επιστρέψουν (σ.σ. εάν…), όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Στ.Μάνος, θα πρέπει να ενταχθούν σε εκλόγιμες θέσεις στις λίστες που θα διαμορφωθούν (σ.σ. σε νέες κάλπες δεν θα ισχύσει ο «σταυρός») και επομένως να εκτοπισθούν αυτοί που έχουν εξασφαλίσει την εκλογή τους από την προηγούμενη Κυριακή» – τόσο στις μεγάλες περιφέρειες, όσο και στο Επικρατείας. Ενώ δεν λείπουν κι εκείνοι που θεωρούν πως αυτού του είδους η «πανστρατιά» δεν μπορεί να γίνει από τον κ.Σαμαρά, οπότε «πρέπει να πάει πακέτο στο έκτακτο συνέδριο»…
Ο πρόεδρος της ΝΔ πάντως, γνωρίζοντας ότι το κόμμα είναι «καζάνι που βράζει» και εν μέσω αντιφατικών εισηγήσεων που δέχεται από συνεργάτες του, αποφάσισε να δώσει σήμερα ένα πρώτο στίγμα των διαθέσεών του και γι΄αυτό συγκαλεί την Εκτελεστική Γραμματεία.
Εστω και αργά, συμπράττουν
Στον εκτός ΝΔ φιλελεύθερο χώρο, οι πληροφορίες επιμένουν πως Ντόρα Μπακογιάννη και Στέφανος Μάνος κινούνται ήδη στην κατεύθυνση συνένωσης των δυνάμεών τους, αίροντας τα εμπόδια που απέτρεψαν την κοινή εκλογική κάθοδο ΔΗΣΥ και Δράσης.
Αρνητική, αντιθέτως, φαίνεται να είναι η απάντηση του επικεφαλής της πρωτοεμφανιζόμενης «Δημιουργίας Ξανά», Θάνου Τζήμερου (σ.σ. απέσπασε 2,15%): «Διαβάζουμε συνέχεια για συναντήσεις που ουδέποτε έγιναν και για αποφάσεις που ουδέποτε ελήφθησαν. Διαψεύδουμε τα σχετικά σενάρια, η ψήφος στη «δημιουργία ξανά” δεν είναι εξαγοράσιμη ούτε προς πολιτική εκμετάλλευση», δήλωσε χθες.