Το τραγικό περιστατικό συνέβη στο Pulagon του κεντροδυτικού κρατιδίου της Ινδίας Μαχαράστρα, 110 χλμ από την πόλη Ναγκπούρ όταν, στις 02:00 (τοπική ώρα) τα ξημερώματα της Τρίτης ξέσπασε τεράστια πυρκαγιά προκαλώντας την έκρηξη των χιλιάδων τόννων εκρηκτικών και βομβών που βρίσκονταν στη συγκεκριμένη αποθήκη η οποία είναι η μεγαλύτερη της χώρας και μια από τις μεγαλύτερες ολόκληρης της Ασίας.

Ακολούθησε καταιγισμός εκρήξεων που κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ο ουρανός έστασε πυρωμένα σίδερα και θραύσματα» που έπεσαν στις γύρω περιοχές, τις οποίες ήδη εκκένωσε η Αστυνομία οδηγώντας περισσότερους από 1.000 κατοίκους σε ασφαλέστερα σημεία.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα επίσημες πληροφορίες έχουν εντοπιστεί νεκροί τουλάχιστον 17 στρατιωτικοί, οι δυο εκ των οποίων ανώτατοι αξιωματικοί. Την ίδια στιγμή, περίπου 20 ακόμη άτομα διακομίστηκαν με ελικόπτερα σε νοσοκομεία και σε κρίσιμη κατάσταση καθώς φέρουν εκτεταμένα εγκαύματα. 

Ανώτατος αξιωματικός του Ινδικού Στρατού αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις για τα αίτια της αρχικής πυρκαγιάς, είπε ωστόσο πως αυτή ακόμη εξακολουθεί να μαίνεται «αν και η κατάσταση δείχνει να σταθεροποιείται».

Στο σημείο ήδη κατευθύνεται ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, Manohar Parrikar, καθώς και ο Αρχηγός του Στρατού, κάτι που σηματοδοτεί και το μέγεθος της σημαντικότητας του συγκεκριμένου δυστυχήματος.

Η αποθήκη του Pulagon ήταν το μεγαλύτερο σημείο συγκέντρωσης εκρηκτικών από όλα τα εργοστάσια της χώρας και από αυτήν με τη σειρά τους προμηθεύονταν όλες οι μονάδες στρατού και Αεροπορίας. Μέσα σε αυτήν υπήρχαν τεράστιες ποσότητες από βόμβες, όλμους, βλήματα πυροβολικού, νάρκες και χειροβομβίδες.

 

Βαρύ προηγούμενο «ιστορικό»


Αξίζει να σημειωθεί πως η Ινδία έχει μια μακρά σειρά από αντίστοιχα περιστατικά, τόσο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών όσο και των εξαιρετικά χαμηλών μέτρων ασφαλείας στην αποθήκευση πυρομαχικών, καθώς αυτές συχνά είναι εγκατεστημένες ελάχιστα μόνο μέτρα από πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Χαρακτηριστικά ατυχήματα το 2007 στο Κασμίρ με τουλάχιστον 25 τραυματίες και εκκενώσεις περιοχών, το 2010 σε ανατολική επαρχία της χώρας, και η μεγάλη έκρηξη στη Μπαραπτούρ της Βόρειας Ινδίας με απώλειες ανθρώπινων ζωών και υλικές ζημιές που έφτασαν τα 90 εκατ. δολάρια.

Π.Κ.