Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών θα εξετάσει τη νομιμότητα της απόφασης του Αστυνομικού Διευθυντή Αλλοδαπών για τη κράτηση ενός εκ των οκτώ στρατιωτικών, ωστόσο, οι δικηγόροι του Τούρκου αξιωματικού από τη δικονομία έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν ακρόαση από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας, πριν ο ίδιος αποφανθεί επί της νομιμότητας της απόφασης του αστυνομικού διευθυντή.
 
Επί της ουσίας, θα κριθεί η βασιμότητα και η νομιμότητα της επίμαχης αστυνομικής απόφασης, αν δηλαδή ο Τούρκος στρατιωτικός καλώς επαναφέρθηκε σε συνθήκες κράτησης.
 
Επίσης, οι νομικοί παραστάτες του στρατιωτικού έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αντιρρήσεις όπως δικονομικά χαρακτηρίζονται σε περίπτωση που ο προϊστάμενος επικυρώσει ουσιαστικά την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. για κράτησή του. Οι αντιρρήσεις αυτές πρέπει να εξεταστούν από την ελληνική Δικαιοσύνη και μετά από αυτό να οριστικοποιηθεί η νομιμότητα της απόφασης περί κράτησης.
 
Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και παράλληλα τακτική πρόεδρος της  7ης Επιτροπής Προσφυγών Ασύλου Ευγενία Μυλωνοπούλου, την περασμένη Δευτέρα, με προσωρινή διαταγή  της «πάγωσε» την απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών, για χορήγηση ασύλου στον ένα από τους οκτώ στρατιωτικούς.