Η προθεσμία υποβολής εκδηλώσεων ενδιαφέροντος αφορά την απόκτηση ποσοστού 66% του ΔΕΣΦΑ, το 31% του οποίου προέρχεται από το μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΙΠΕΔ και 35% αποτελεί συμμετοχή των ΕΛΠΕ.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ, ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι εξής:
- Η επενδυτική εταιρεία Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited
- Η κοινοπραξία των διαχειριστών φυσικού αερίου σε Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Ολλανδία, αντίστοιχα και συγκεκριμένα οι Snam S.p.A./ Enagás Internacional S.L.U./ Fluxys S.A./ N.V. Nederlandse Gasunie. Οι τρεις πρώτοι είναι και μέτοχοι της εταιρείας διαχείρισης του αγωγού φυσικού αερίου TAP.
- Ο διαχειριστής του ρουμανικού δικτύου φυσικού αερίου Transgaz S.A. σε κοινοπραξία με τον διαχειριστή του γαλλικού δικτύου GRTgaz S.A.
- H ισπανική Regasificadora del Noroeste S.A
- Η αμερικανική Integrated Utility Services Inc. (INTUS)
- H Powerglobe LLC
«Οι σύμβουλοι αξιοποίησης αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού» καταλήγει η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.
Μετά την ακύρωση της συμφωνίας με την αζέρικη Socar, η κυβέρνηση θεωρεί «βάση εκκίνησης» για το τίμημα που θα υποβληθεί τα 400 εκατ. Ευρώ. Όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης την περασμένη εβδομάδα, «προϋποθέσεις για την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας είναι ο σεβασμός του ανταγωνιστικού χαρακτήρα της από όλους τους εμπλεκόμενους, η διασφάλιση δίκαιου τιμήματος (βάση εκκίνησης όπως είπε είναι το αποτέλεσμα του προηγούμενου διαγωνισμού, δηλαδή 400 εκατ. ευρώ) και η διατήρηση της δημόσιας παρουσίας στην εταιρεία».