Ειδικότερα, αναμένεται να εκδοθούν οι εξής αποφάσεις:
- Για τις λειτουργικές προδιαγραφές της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα γίνονται οι αιτήσεις των επιχειρήσεων. (δηλ. πως θα λειτουργεί η πλατφόρμα)
- Πώς θα συμμετέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Δηλαδή πώς θα κάνει τη διαγραφή και πως θα παρέχει τις δόσεις (20, 40,…, 120 δόσεις)
- Αντίστοιχα πώς θα συμμετέχει ο ΕΦΚΑ/ΚΕΑΟ (δηλ. πώς θα κάνει διαγραφή, και πώς παρέχει τις 20,40,…,120 δόσεις)
- Ποια θα είναι η διαδικασία του εξωδικαστικού αν το συνολικό χρέος είναι από 20.000-50.000 ευρώ (δηλ. ποια είναι η αυτοματοποιημένη διαδικασία)
- Τι γίνεται αν δεν τηρήσει ο οφειλέτης τη συμφωνία με το δημόσιο, μετά την υπογραφή σύμβασης αναδιάρθρωσης και πως το δημόσιο θα ειδοποιεί τις τράπεζες
- Ποια άλλα πρόσθετα δικαιολογητικά χρειάζονται.
- Επιπλέον θα πρέπει να βγουν αποφάσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τον ΕΦΚΑ αλλά και ερμηνευτικές εγκύκλιοι.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά όλες τις βιώσιμες επιχειρήσεις (μικρές, μεσαίες και μεγάλες) οι οποίες θέλουν να διευθετήσουν τα χρέη του προς το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Σημειώνεται πως μόνο τα χρέη προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες υπολογίζονται στα 220 δισ. ευρώ, ενώ άγνωστο παραμένει ποιες είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους άλλους πιστωτές, μεταξύ των οποίων είναι και οι εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ειδικής γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους τα χρέη προς την εφορία υπολογίζονται στα 100 δισ. ευρώ, στα 20 δισ. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ, ενώ άλλα 100 δισ. ευρώ είναι το ιδιωτικό χρέος προς τις τράπεζες.