Η υπόθεση της συντριβής της Malaysia Airlines πάνω από το Ντονέτσκ τον Ιούλιο του 2014 είχε εξαρχής γίνει άλλο ένα πεδίο αντιπαράθεσης με τη Μόσχα σε σχέση με την ουκρανική κρίση.
Αντιδρώντας στη δημοσίευση του πορίσματος των ολλανδών εισαγγελέων την Τετάρτη (και ενώ το Κρεμλίνο είχε ήδη προκαταβολικά σπεύσει να επαναλάβει τη θέση του για το δυστύχημα, υποστηρίζοντας πως ο πύραυλος δεν είχε εκτοξευτεί από περιοχή φιλορώσων), το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε για «πολιτικά κίνητρα» πίσω από τα συμπεράσματα της ολλανδικής έρευνας.
Το υπουργείο ανέφερε ότι η έρευνα ήταν «προκατειλημμένη και πολιτικά υποκινούμενη» και ότι τα συμπεράσματά της είναι «προϊόν φαντασίας και ο ένοχος σχεδιάστηκε αυθαίρετα».
Υποστήριξε ότι η διεθνής επιτροπή «εμπόδισε τη Μόσχα από το να πάρει πλήρως μέρος στην έρευνα», και προχώρησε ακόμη παραπέρα λέγοντας πως η συμμετοχή του Κιέβου «επέτρεψε στην Ουκρανία να παραχαράξει τα στοιχεία και να στρέψει την υπόθεση υπέρ της».
Το ρωσικό υπουργείο εξέφρασε την «ελπίδα ότι τα νέα δεδομένα των ραντάρ από τη Μόσχα θα κάνουν τους ερευνητές να αναθεωρήσουν τα ευρήματά τους».
Αμέσως προηγουμένως, ο ρωσικός κατασκευαστής των πυραυλικών συστημάτων Buk -όπως εκείνο που, σύμφωνα με την ολλανδική έρευνα, χρησιμοποιήθηκε στην κατάρριψη- είχε απορρίψει επίσης το πόρισμα, υποστηρίζοντας πως δεν βασιζόταν σε τεχνικά στοιχεία.