Στο οικονομικό δελτίο του Απριλίου η ΕΚΤ σημειώνει ότι αυτοί οι παράγοντες “έχουν την δυναμική να πλήξουν την εμπιστοσύνη καθυστερώντας την ανάκαμψη”, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. 

Η κεντρική τράπεζα κάνει παράλληλα ειδική αναφορά στα επιτεύγματα για τη μείωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών από τις χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης. Η ΕΚΤ σημειώνει ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι τόσο διαθρωτική όσο και κυκλική και είναι “εν μέρει, βιώσιμη”. Η τράπεζα αναφέρεται ιδιαίτερα στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων οι οποίες περιορίζουν δραστικά το βάρος στα δημόσια οικονομικά από την γήρανση του πληθυσμού. 

Ταυτόχρονα η κεντρική τράπεζα επαναλαμβάνει την έκκληση της για ταχεία ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης στην Ε.Ε. με τη δημιουργία των ενιαίων μηχανισμών για την εποπτεία και εξυγίανση των τραπεζικών ιδρυμάτων. 

Την ίδια στιγμή επανέρχεται στο θέμα των δημόσιων οικονομικών και του χρέους επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση της ότι η αύξηση του δημόσιου χρέους σε επίπεδα κοντά στο 90% του ΑΕΠ δυσχεραίνει την οικονομική ανάπτυξη.

“Αν και υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα γύρω από τις εκτιμήσεις για τα συγκεκριμένα επίπεδα, φαίνεται ότι υπάρχουν εμπειρικά στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι κατά μέσο όρο, επίπεδα δημόσιου ή ιδιωτικού χρέους πάνω από το 90% του ΑΕΠ επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη”, σημειώνει μεταξύ άλλων.