Με ολοένα και περισσότερους στο Διοικητικό Συμβούλιο να προετοιμάζονται για την άνοδο των επιτοκίων το καλοκαίρι, η Λαγκάρντ δήλωσε στην ολλανδική τηλεόραση ότι η αύξηση μπορεί να πραγματοποιηθεί λίγες εβδομάδες μετά το τέλος της καθαρής αγοράς ομολόγων στις αρχές του επόμενου τριμήνου -σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΚΤ.

Η πλειοψηφία των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στην ΕΚΤ ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το πρόβλημα του πληθωρισμού. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία όσο και τα μέτρα κατά της πανδημίας που ελήφθησαν στην Κίνα έδειξαν ότι οι πιέσεις στις τιμές είναι πιθανό να ενταθούν περαιτέρω, επηρεάζοντας τον πληθωρισμό για μία σχετικά μεγάλη χρονική περίοδο. Οι κεντρικοί τραπεζίτες διακατέχονται από το μόνιμο άγχος μήπως ή άνοδος των τιμών οδηγήσει σε μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών. Ενώ η ΕΚΤ βλέπει επί του παρόντος μόνο μέτρια μισθολογική πίεση, «θα μπορούσε να υπάρξει μικρή αμφιβολία ότι οι εργαζόμενοι θα ζητούσαν τελικά αποζημίωση για την απώλεια πραγματικού εισοδήματος» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η δραματική αδυναμία του ευρώ απασχολεί έντονα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά η αγορά δεν το αντιλαμβάνεται, σημειώνει το Bloomberg. Η συζήτηση περί αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης θα έπρεπε θεωρητικά να στηρίξει το ευρώ. Αλλά αυτή τη φορά, άλλες δυνάμεις, όπως η υπεροχή του δολαρίου και οι φόβοι για ύφεση, κυριαρχούν στην αγορά, λένε οι στρατηγικοί αναλυτές.

Είναι σπάνιο για τους πολιτικούς και τις κεντρικές τράπεζες να πιέζουν για ένα ισχυρότερο νόμισμα, επισημαίνει το Bloomberg. Συνήθως, μια ασθενέστερη συναλλαγματική ισοτιμία είναι καλοδεχούμενη, καθώς ωθεί την ανάπτυξη καθιστώντας τις εξαγωγές μιας χώρας πιο ελκυστικές. Αλλά σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού, ένα ισχυρότερο νόμισμα θεωρείται ως ένας τρόπος αντιστάθμισης της αύξησης των τιμών των εισαγωγών.