Η πλειοψηφία των κρατών στην ΕΕ αντιμετωπίζει μια άυξηση κρουσμάτων λόγω της επικράτησης των στελεχών Ομικρον 4-5 ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, τονίζοντας ότι είναι συνεχής η αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλες τις κεντρικές, νότιες και βόρειες χώρες της Ηπείρου. Όπως παρατήρησε αυξάνεται σταθερά και ο αριθμός των κρουσμάτων στην ηλικία άνω των 65 ετών, ενώ στις νοσηλείες τα περισσότερα κράτη δεν βρίσκονται στο κόκκινο, όπως χαμηλός παραμένει και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Σε ότι αφορά τις επαναλοιμώξεις και σε αυτές καταγράφεται αύξηση ανά εβδομάδα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ενώ αυξημένες είναι και οι νοσηλείες σε απλές κλίνες. Ο ίδιος αναφέρει πως σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αύξηση των νοσηλειών στις απλές κλίνες δεν μεταφράζεται προς το παρόν τουλάχιστον, σε αύξηση των νοσηλειών σε κλίνες ΜΕΘ αλλά και αύξηση του αριθμού των θανάτων.

Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Παρασκευής, μίλησε για την μεγάλη αύξηση των μολύνσεων σε Αττική, Ιόνιο, Αιγαίο, επιβεβαιώνοντας την κατάσταση στις νησιωτικές περιοχές, υποστηρίζοντας ότι σε αυτές ήρθε «νωρίτερα» η έκρηξη κρουσμάτων, ενώ ανέφερε πως το ενδεχόμενο σύστασης για επιστροφή της μάσκας σε αεροδρόμια και λιμάνια, θα εξεταστεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Ισχυρίστηκε, ωστόσο, πως τα αεροπλάνα παραμένουν ασφαλή μέσα γιατί διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, παρά τις αναφορές για την μεταδοτικότητα σε αυτά, ενώ δεν αναφέρθηκε στα πλοία.

Σε ό,τι αφορά τα πρωτόκολλα απομόνωσης των θετικών στον ιό ταξιδιωτών, σε μια τουριστική χώρα σαν τη δική μας, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ απάντησε ότι αν κάποιος ασθενής Covid-19 δεν έχει συμπτώματα, τότε μπορεί να αναχωρήσει, και πως εξαίρεση υπάρχει μόνο για χώρες με υποχρεωτικό τέστινγκ, γιατί σε αυτές θα πρέπει να μείνει σε ξενοδοχείο καραντίνας.