Ενώ μία μόνο συνάντηση ήταν προγραμματισμένη σήμερα, στην Άγκυρα, κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, η απογευματινή με τον ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκτάκτως ανακοινώθηκε χθες πως θα προηγηθεί συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν του ελληνικού ΥΠΕΞ, η συνάντηση Ερντογάν- Δένδια θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 στην Άγκυρα.

Η έκτακτη συνάντηση γίνεται με την Άγκυρα να έχει σειρά μετώπων ανοικτά, αλλά κεντρικά δύο, στην παρούσα συγκυρία, αυτά της Λιβύης και της Ουκρανίας, στα οποία οι εξελίξεις είναι διαρκείς και ο Ρωσικός παράγοντας φαίνεται να κινητοποιείται άμεσα. 

Η επίσημη γραμμή της Άγκυρας είναι πως η Τουρκία «κερδίζει σε όλα τα μέτωπα». Σύμφωνα με την χθεσινή Ντέηλυ Σαμπάχ, «ενώ οι ηγέτες της ΕΕ ασχολούνται ακόμη με ζητήματα πρωτοκόλλου», αναφορά στην συμπεριφορά Ερντογάν προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «η Τουρκία εξαπολύει μία ακόμη διπλωματική επίθεση». Ακολουθεί αναφορά στις επαφές Ερντογάν «τηλεφωνικά» με τον Ρώσο ηγέτη Βλαδιμίρ Πούτιν και την ακόλουθη επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Άγκυρα «με τουρκικό μήνυμα να βρεθεί διπλωματική λύση στο Ντονμπάς», αν και «η αμυντική συνεργασία Τουρκίας Ουκρανίας συνεχίζεται» και τονίζεται ο ρόλος της Τουρκίας στην όποια εξομάλυνση των Αμερικανό-Ρωσικών σχέσεων «από το 2014». Παράλληλα καταγράφεται ότι «η Ρωσία δεν έχει χαρεί με την απόφαση της Άγκυρας να πουλήσει επιθετικά drones στην Ουκρανία». 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε τηλεφωνική συζήτηση με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τις αυστηρές δηλώσεις του τελευταίου για την πιθανή κλιμάκωση εκ μέρους των ΗΠΑ του ψυχροπολεμικού κλίματος. Οι δύο συζήτησαν το Ουκρανικό και ο Μπάιντεν απηύθυνε για δεύτερη φορά πρόσκληση στον Πούτιν να συναντηθούν αυτοπροσώπως. Αμερικάνοι αναλυτές συμφωνούν ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να ανοίξει παράλληλκα δύο μέτωπα, και κατά του Πεκίνου και κατά της Μόσχας. Η σχέση μεταξύ ΗΠΑ- Ρωσίας μπήκε σε βαθύτερη κρίση μετά την δήλωση Μπάιντεν περί «δολοφόνου Πούτιν» και την ανάκληση του Ρώσου πρέσβυ στις ΗΠΑ πίσω στη Μόσχα, κάτι που δεν είχε συμβεί επί 20 χρόνια και αποτελεί σοβαρή ένδειξη του κλίματος, αλλά και την «πληρωμένη» απάντηση Πούτιν.

Πάντως, οι τελευταίες ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου αφορούν σε «ενέργειες κατά της Ουκρανικής εδαφικής ακεραιότητας», και  στα αμερικανικά μέσα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται όλο και περισσότερες φωνές που «ερμηνεύουν» τη στάση Πούτιν ως «προσπάθεια να επαναφέρει την Ουκρανία στο πλαίσιο που τέθηκε το 2015 στο Μινσκ», κάτι που σίγουρα χαμηλώνει τους τόνους. Αν ωστόσο αναπτύξουν νέα πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα οι ΗΠΑ,  κάτι που εξετάζεται, η κατάσταση εύκολα θα διαφύγει και πάλι. Μόλις προχθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ αναρωτήθηκε σε συνέντευξη τύπου «τι ακριβώς θέλουν στη Μαύρη Θάλασσα τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, χιλιάδες χιλιόμετρα από τις αμερικανικές ακτές».

Το βέβαιον είναι ότι οι εκκλήσεις Ζελένσκι για άμεση είσοδο της χώρας του στο ΝΑΤΟ μάλλον δεν φτάνουν στα επιθυμητά αυτιά. Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι, όπως σημειώνουν αμερικανικά μέσα, «δεν ετέθη θέμα Ναβάλνι» ενώ «αν οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν επέμβουν, το Κίεβο θα είναι ο βέβαιος χαμένος», κάτι που έχει διπλή ανάγνωση και, φυσικά, απευθύνεται και προς την Ουκρανική κυβέρνηση.

Η Λιβύη μόνιμα στο προσκήνιο

Στα του τουρκικού τύπου και στο ίδιο, προπαγανδιστικό προς το εσωτερικό άρθρο, ακολουθεί αναφορά στη διήμερη επίσκεψη του Λίβυου πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, τον οποίο συνόδευαν 14 υπουργοί, και τις συμφωνίες που υπεγράφησαν αλλά και πως φαίνεται «πόσο σημαντική θεωρεί τη σχέση της με την Τουρκία η Τρίπολη, όπως φαίνεται από την έλευση της πολυπληθούς αποστολής την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να πηγαίνουν οι ίδιοι στην Λιβυκής πρωτεύουσα» – το καρφί σαφές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ειδική αναφορά γίνεται σε κάτι που δεν έχει ειπωθεί ξεκάθαρα, αλλά είναι ιδιαίτερης σημασίας, το γεγονός ότι «ο Λίβυος ηγέτης κατανοεί πως η απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από τη χώρα του βάζει το πολιτικό της μέλλον σε κίνδυνο». Τέλος, υπάρχει μια αναφορά στην «απόφαση της Αιγύπτου να συζητήσει με την Άγκυρα», χωρίς λέξη για τους όρους που έχουν τεθεί, και είναι ιδιαίτερα σκληροί.   

Η – αναμενόμενη – στήριξη κάθε κίνησης Ερντογάν από τον ιδιαίτερα φιλοκυβερνητικό Τύπο της Τουρκίας, ωστόσο, αποκρύπτει μια σειρά δεδομένων, ειδικά σχετιζόμενων με τη Ρωσία και τη ρωσική στάση. 

Προχθές, ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαυρώφ, ήταν στο Καιρό και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι αλλά και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, Αμπάς Κασέλ, με βασικά αντικείμενα συζήτησης τη Λιβύη και την κρίση των σχέσεων Αιγύπτου- Αιθιοπίας. Η επίσκεψη έγινε μόλις δύο μέρες μετά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στην Άγκυρα και θεωρήθηκε «απάντηση» σε αυτήν. Η Τουρκία, με τη συνολική πολιτική της των τελευταίων ετών, διαγκωνίζεται με την Αίγυπτο, που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ο αυτονόητος ηγέτης του σουνιτικού Ισλάμ. Η επιρροή της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική αυξάνεται διαρκώς, εις βάρος της αιγυπτιακής, ειδικά μετά το 2013 και την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι. 

«Θέλω να τονίσω ότι συστήνουμε επισταμένως (strongly recomment)  σε όλες τις υπεύθυνες χώρε με τις οποίες είμαστε σε επαφή – και η Τουρκία είναι μία από αυτές – να αναλύσουν την κατάσταση και τις διαρκείς ακραίες επιθετικές δηλώσεις του καθεστώτος του Κιέβου, και επίσης τις προεοδοποιούμε κατά οποιασδήποτε ενθάρρυνσης των μιλιταριστικών τους βλέψεων», είπε, παραμένοντας στην «γραμμή Πούτιν» που εγκαινίασε πρόσφατα μια πολύ σκληρότερη γλώσσα, στις προειδοποιήσεις του προς τη Δύση. Προς επίρρωσιν, η Ρωσία συνεχίζει να εξοπλίζει με βαρύ οπλισμό την Αίγυπτο, με την οποία παραμένει σύμμαχος στο Λιβυκό. 

Στο ίδιο πλαίσιο πρέπει να δει κανείς και την διακοπή των πτήσεων μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης, που σύμφωνα με τουρκικές πηγές θα «κοστίσει» περίπου 500.000 τουρίστες στην Τουρκία τη φετινή σαιζόν, με παράλληλη άμεση έναρξη πτήσεων από τη Μόσχα στις αιγυπτιακές ακτές της Ερυθράς Θαλάσσης. Οι πτήσεις μεταξύ Ρωσίας και Αιγύπτου είχαν διακοπεί το 2015, όταν το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) κατέρριψε ρωσικό επιβατηγό, και έχασαν τη ζωή τους 224 άνθρωποι. Η περιοχή του Σινάτρα προσφέρεται και για θρησκευτικό τουρισμό, πλην των διακοπών, κάτι που επηρεάζει ιδιαίτερα τις αποφάσεις των Ρώσων τουριστών και η Αίγυπτος έχει τεράστια ανάγκη να αναζωογονήσει τον τουρισμό της, βασική της βιομηχανία. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Αίγυπτος στηρίζουν, την μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης, έχοντας μάλλον πιο στενούς δεσμούς με τον επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου, Μωχάμεντ Γιουνούς αλ-Μενφι, ο οποίος και συναντήθηκε χθες με τον έλληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ρωσία και Αίγυπτος έχουν επιδοθεί σε ένα ευρύ διπλωματικό παιγνίδι στη Λιβύη, ώστε να περιορίσουν την τουρκική επίδραση πριν τις εκλογές.