Το πρόβλημα εστιάζεται στην υποπαραλλαγή BF.7 της Όμικρον που είναι κυρίαρχη στην Κίνα είναι ήδη παρούσα στην Ευρώπη αν και δεν παρουσιάζει σημαντική αύξηση. «Συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε» και «είμαστε έτοιμοι» για τη λήψη περιοριστικών μέτρων εκ νέου «αν είναι απαραίτητο», εξήγησε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη συνεδρίαση θα λάβουν μέρος αντιπρόσωποι των υπουργείων υγείας των 27 κρατών μελών της Ένωσης.

Μέτρα σε Ιταλία, Ιαπωνία, ΗΠΑ

Η Ιταλία ήδη αποφάσισε χθες Τετάρτη (28/12)  να υποχρεώσει όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται από την κινεζική επικράτεια να υποβάλλονται σε τεστ. Μέτρο που είχε ήδη αναγγείλει η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ υιοθέτησαν επίσης χθες. Αλλού στην ΕΕ, τηρείται στάση αναμονής Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «προσαρμοσμένα μέτρα για την προστασία» των Γάλλων από την κυβέρνησή του, που διαβεβαίωσε πως «παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης στην Κίνα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ να κινηθούν κατά μόνας.

Στις αρχές του μήνα, μάλιστα, κατόπιν εισήγησης της Κομισιόν, οι 27 συμφώνησαν να καταργήσουν όλους τους περιορισμούς στην είσοδο στην ΕΕ ταξιδιωτών από τις λεγόμενες τρίτες χώρες, με άλλα λόγια να επιστρέψουν στην κατάσταση προ πανδημίας.