Οι πιέσεις των οίκων αξιολόγησης για δραστική λύση, που δεν θα εξαντλείται στην αυστηροποίηση των δημοσιονομικών κανόνων, αλλά και η πανθομολογούμενη αποτυχία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, που προκάλεσε μπαράζ αρνητικών σχολίων, λόγω της εμμονής της σε «υφεσιακά» μέτρα, κατέστησαν επιτακτική τη σύγκληση του Εurogroup για το απόγευμα της Δευτέρας.
Η συνεδρίαση, για λόγους χρόνου, δεν θα γίνει με φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών των κρατών της ευρωζώνης, αλλά μέσω τηλεδιάσκεψης.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το Reuters, κύριο αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης θα είναι το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.
Ωστόσο, και το πώς θα γίνονται ψηφοφορίες για τη λειτουργία του ESM δείχνει ότι θα απασχολήσει τη συζήτηση, καθώς παρουσιάζεται εμπλοκή. Στην πρόσφατη Σύνοδο, οι ηγέτες της Ε.Ε. αποφάσισαν να καταργήσουν την απαίτηση για ομοφωνία στις αποφάσεις του ESM, ωστόσο η Φινλανδία έχει αντιδράσει στην απόφαση αυτή
Για τα διμερή δάνεια προς το ΔΝΤ
Σε σχέση με το ΔΝΤ, στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε η αύξηση της ευρωπαϊκής συνεισφοράς κατά 200 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 150 δισ. ευρώ θα προέρχονταν από τις χώρες της ευρωζώνης και 50 δισ. ευρώ από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Η ενίσχυση του ΔΝΤ γίνεται για την παροχή δανείων σε κράτη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας.
Η μέθοδος της ενίσχυσης του ΔΝΤ για την ενίσχυση της ευρωζώνης επελέγη για να μην χρεωθεί η ΕΚΤ ρόλο άμεσου χρηματοδότη του χρέους αυτών των κρατών και να αποφύγει την έκδοση ευρω-ομολόγου, κυρίως λόγω της άρνησης της Μέρκελ.
Στην αύξηση αυτή δεν θα συμμετάσχει η Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με διευκρίνιση εκπροσώπου του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.
Πιέσεις για συνολική λύση
Την Παρασκευή ο Fitch υποβάθμισε σε «αρνητική» την προοπτική της Γαλλίας και απείλησε με υποβαθμίσεις, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, την Ισπανία, την Κύπρο, την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Ιρλανδία, ενώ χαρακτήρισε «τεχνικώς ανέφικτη» την υλοποίηση της συμφωνίας της (ης Δεκεμβρίου.
Αλλά και ο οίκος Moody's υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες, στο «Αα3» το Βέλγιο, σε μια περίοδο μάλιστα που τα spreads της χώρας είχαν αρχίσει να αποκλιμακώνονται, μετά και τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Οι οίκοι αξιολόγησης, αλλά και διεθνείς αναλυτές πολλών αποχρώσεων, από την πρώτη στιγμή είχαν εκφράσει τη δυσπιστία τους για το αν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής συνιστούν αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης της κρίσης, στο βαθμό που δεν εξαγγέλθηκε κανένα αναπτυξιακό μέτρο, αλλά και διατύπωναν τη δυσπιστία τους για το εάν υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική σύμπνοια εντός της Ε.Ε. που να οδηγήσει σε ευνοϊκότερα μέτρα, ακόμα και ενεργότερο ρόλο της ΕΚΤ, που θα αντιστρέψει το κακό κλίμα στης αγορές.