Η WSJ επισημαίνει ότι η Χρυσή Αυγή μπορεί να γίνει ισχυρότερη από ποτέ εάν καταρρεύσει το κατηγορητήριο για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης ενώ κάνει λόγο και για τη διχασμένη πολιτική προσωπικότητα του Α. Σαμαρά
Εκτενέστατο δημοσίευμα για την Χρυσή Αυγή και την επικίνδυνη μάχη που δίνει η ελληνική κυβέρνηση για να την κηρύξει παράνομη φιλοξενεί η Wall Street Journal. Το δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα παλεύει να κηρύξει παράνομο το φασιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή» επισημαίνει ότι σχεδόν μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το Σεπτέμβριο, η ελληνική αστυνομία κρατούσε τις αποστάσεις της από τους «ακτιβιστές της φασιστικής κίνησης». «Η αστυνομία για καιρό κρατούσε αποστάσεις αντικατοπτρίζοντας τη διστακτικότητα της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας να αντιμετωπίσει την εντεινόμενη ισχύ του κινήματος» αναφέρει η WSJ.
H WSJ επικαλείται σειρά συνεντεύξεων με ανακριτές, πολιτικούς, μέλη και φερόμενα θύματα της Χρυσής Αυγής που «δείχνουν πως οι αρχές δίστασαν να απαντήσουν στην εντεινόμενη βία του κόμματος εν μέσω φόβων για τη βάση ψηφοφόρων». «Ένας βασικός παράγοντας ήταν η διχασμένη πολιτική προσωπικότητα του πρωθυπουργού. Ο κ. Σαμαράς ανατράφηκε από μητέρα με φιλελεύθερες αντιλήψεις της εμπορικής αριστοκρατίας της Αθήνας και έναν πατέρα δεξιών πεποιθήσεων που προέρχεται από ένα φτωχό αντικομουνιστικό χωριό. Η καριέρα του κινήθηκε από έντονη εθνικιστική ρητορική σε σοβαρή πολιτική νηφαλιότητα. Μισεί τους νέο-Ναζί. Η προγιαγιά του, η Πηνελόπη Δέλτα, πατριώτισσα συγγραφέας παιδικών βιβλίων, αυτοκτόνησε το 1941 την ημέρα που οι Γερμανοί ανέγειραν τη σβάστικα στην Ακρόπολη” αναφέρει το δημοσίευμα.
Η WSJ αναφέρει ότι ο κ. Σαμαράς αρχικά εκτίμησε πως η Χρυσή Αυγή «ήταν μόδα που θα ξεθώριαζε με την σταθεροποίηση της οικονομίας». «Δεν δώσαμε μεγάλη σημασία στους θανάτους μεταναστών, επειδή δεν ήταν στον Τύπο και επειδή ούτε οι εισαγγελείς έδωσαν μεγάλη σημασία» αναφέρει στην εφημερίδα ανώτατος αξιωματούχος της Νέας Δημοκρατίας και συμπλήρωσε: «Δεν ήταν προτεραιότητα».
Το δημοσίευμα εξιστορεί λεπτομερώς όλα όσα συνέβησαν μετά τη δολοφονία Φύσσα. Τη σύλληψη έξι μελών της ΧΑ και στη συνέχεια την απελευθέρωση τριών εξ αυτών, τη δολοφονία δύο μελών της ΧΑ, τα γεγονότα στο Μελιγαλά την ανάκαμψη του κόμματος στις δημοσκοπήσεις και κυρίως τη δικαστική μάχη που δίνει η Αθήνα να κηρυχθεί «εγκληματική οργάνωση» η Χρυσή Αυγή.
«Ειδικοί αναφέρουν ότι πιθανώς τα μέχρι τώρα στοιχεία να μην είναι αρκετά. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες τη νύχτα του φόβου είναι ισχυρές ενδείξεις, αλλά δεν αποδεικνύουν ότι υπήρχε εντολή για δολοφονία» σχολιάζει η WSJ και συμπληρώνει «Πολλοί λένε ότι η Χρυσή Αυγή θα βγει ισχυρότερη από ποτέ εάν καταρρεύσει το κατηγορητήριο».