Ο έλεγχος των δημόσιων οικονομικών, η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αποτελούν τους τρεις βασικούς τομείς στους οποίους θα πρέπει να επικεντρωθούν οι ελληνικές αρχές το 2012, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, επισημαίνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή, τονίζει ότι «το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα» και σημειώνει ότι «χρειάζεται χρόνος για να αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα». Η Επιτροπή, αναφέρει επίσης ότι «μετά την υπογραφή του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και την επιτυχή περικοπή του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όλες οι προσπάθειες μπορούν πλέον να επικεντρωθούν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και στην ανάπτυξη».

Η Επιτροπή εκτιμά ότι «άν το πρόγραμμα εφαρμοστεί πλήρως και εγκαίρως, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να μειώσει τον δείκτη χρέους της σε περίπου 117% του ΑΕΠ μέχρι το 2020». Προσθέτει ότι ο δείκτης του χρέους θα παραμείνει υψηλός για πολλά έτη και, ως εκ τούτου, θα είναι ευάλωτος σε δυσμενείς, εγχώριες και παγκόσμιες, εξελίξεις. Ειδικότερα, η χαλαρή εφαρμογή του προγράμματος θα είναι ζημιογόνος για την ανάπτυξη, γεγονός που θα επηρεάσει δυσμενώς τη δυναμική του χρέους. Ο δείκτης χρέους που προβλέπεται επί του παρόντος για το τέλος της δεκαετίας είναι ακόμη πολύ υψηλός, οπότε και οι προσπάθειες για τη μείωση του χρέους θα πρέπει να καταβληθούν για μεγαλύτερη χρονική περίοδο, εκτιμά η Κομισιόν. Ωστόσο, η μείωση του δείκτη του χρέους που απορρέει από τη συνεπή εφαρμογή υγιών πολιτικών θα αυξήσει την αξιοπιστία της Ελλάδας στις αγορές και θα της επιτρέψει να αναζητήσει η ίδια κεφάλαια από την αγορά σε ανεκτό κόστος στο τέλος της περιόδου επίσημης χρηματοδότησης. 

Ωστόσο, σύμφωνα με την Επιτροπή το Μνημόνιο για να φέρει πλήρη αποτελέσματα, θα χρειασθούν τρία έτη, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ελληνικές αρχές θα υλοποιήσουν τις μείζονες μεταρρυθμίσεις. Προκειμένου λοιπόν να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, η Επιτροπή προσδιορίζει μια σειρά δράσεων, οι οποίες, (όπως η ίδια αναφέρει) εφόσον υλοποιηθούν από τις ελληνικές αρχές έως το τέλος του 2012, θα συμβάλουν στο να ξεκινήσει η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία απασχόλησης. 

«Η αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής θα έχει καθοριστική σημασία για την αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων και την επιτυχία του όλου εγχειρήματος» επισημαίνεται. 

Η συνολική δέσμη συνδρομής της ΕΕ, περιλαμβανομένων των δανείων από μέρους της ΕΕ και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, της διαγραφής κατεχόμενου από τον ιδιωτικό τομέα ελληνικού χρέους και κονδυλίων της ΕΕ υπό τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, ανέρχεται αθροιστικά σε 380 δισεκατ. ευρώ κατά τα τελευταία έτη. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το 177% του ελληνικού ΑΕΠ. «Πρόκειται για ύψος βοήθειας που δεν έχει προηγούμενο» επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Ειδικότερα, η Επιτροπή επισημαίνει τρεις τομείς στους οποίους θα πρέπει να επικεντρωθούν οι ελληνικές αρχές το 2012. Πρώτον, στον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών και των εσόδων, δεύτερον, στην εξασφάλιση της ροής των δανείων προς την πραγματική οικονομία με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε φθηνά δάνεια και τρίτον, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να προσελκυστούν επενδυτές από το εσωτερικό και το εξωτερικό και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης.