Ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν επίσης αυξήθηκε στους 57 νεκρούς δημοσιογράφους, κυρίως εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ το 2021 ήταν 48 και το 2020 ήταν 50.

Αρχικά υπάρχει μεγάλη αύξηση των δημοσιογράφων που έχουν φυλακιστεί, καταγράφοντας 533 φυλακισμένους 45 περισσότερους δηλαδή συγκριτικά με το 2021 που υπενθυμίζουμε πως ήταν και αυτό ιστορικό υψηλό. Οι μισοί και πλέον από τους δημοσιογράφους που ήταν φυλακισμένοι σε διεθνή κλίμακα την 1η Δεκεμβρίου βρίσκονται σε πέντε χώρες: στην Κίνα (110), στη Μιανμάρ (62), στο Ιράν (47), στο Βιετνάμ (39) και στη Λευκορωσία (31). Το Ιράν είναι η μόνη χώρα που δεν συγκαταλεγόταν σε αυτή την πεντάδα πέρυσι.

Τα «δικτατορικά» και τα «αυταρχικά καθεστώτα» μοιάζουν αποφασισμένα και πολύ πιο αποενοχοποιημένα να ρίχνουν στη φυλακή δημοσιογράφους, στηλίτευσε ο Κριστόφ Ντελουάρ, ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας.

Στον ετήσιο απολογισμό της, η RSF υπογραμμίζει επίσης τον άνευ προηγουμένου αριθμό των γυναικών δημοσιογράφων που έχουν ριχτεί στις φυλακές που είναι 78 έναντι 60 την περασμένη χρονιά. «Οι γυναίκες δημοσιογράφοι αποτελούν πλέον σχεδόν το 15% των κρατουμένων, ενώ δεν αντιπροσώπευαν παρά λιγότερο από το 7% πριν από πέντε χρόνια» υπογραμμίζεται