Η έκθεση που επιμελήθηκαν οι κ. Χαραλαμπάκης εκ μέρους της ΤτΕ και οι καθηγητές κ. Δενδραμής και Τζαβαλής και δημοσιεύτηκε στις 4/4, αναφέρει ότι η αυξητική τάση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει αφετηρία το 2009, όπου καταγράφεται άνοδος κατά 3,5% και συνεχίζεται εν μέσω υφεσιακού σοκ που παρήγαγε η πολιτική της επιθετικής δημοσιονομικής προσαρμογής από το 2010 και μετά. Για την περίοδο 2010-2015, η συνολική αύξηση εκτιμάται στο 45% για τα καταναλωτικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται. Όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια το ποσοστό αύξησης φτάνει στο 33% και τα στεγαστικά στο 31,8%.
Η μελέτη κάνει ειδική αναφορά στην περίοδο 2011-2012, όταν αποφασίστηκε και ξεκίνησε να εφαρμόζεται το PSI. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο εννεάμηνο του 2012 – καθώς το PSI ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το Μάρτιο εκείνου του έτους – τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα κατέγραψαν απώλειες ύψους 5,1 δισ. ευρώ. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό των συνεπειών του PSI στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ότι για κάτι λιγότερο από μια διετία – δηλαδή από την αρχή του 2012 ως και το τρίτο τρίμηνο του 2013 – καταγράφεται μια διαρκής ζημία στην κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών.
Παράλληλα, την ίδια περίοδο η κυβέρνηση Παπαδήμου ενέκρινε μια σειρά από σκληρά μέτρα λιτότητας; που σύμφωνα με τη μελέτη συνέβαλαν στην εκτόξευση των «κόκκινων δανείων». Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε τότε η μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού σε όλα τα κλιμάκια του βασικού μισθού (από 751 ευρώ σε 586 ευρώ) και 32% στους νεοεισερχόμενους μέχρι 25 ετών, περικοπές συντάξεων, επιδομάτων, δαπανών υγείας, η προώθηση των ατομικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας αντί των κλαδικών
Μία από τις κομβικές παρατηρήσεις της έκθεσης αφορά τα τρίμηνα εκείνα όπου παρουσιάστηκε η πλέον δραματική αύξηση του ποσοστού των λεγόμενων «κόκκινων δανείων». Όσον αφορά τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά δάνεια, η περίοδος ανάμεσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2011 και το πρώτο του 2012, συνιστά τη χειρότερη της δεκαετίας καθώς ειδικά για τα καταναλωτικά δάνεια η αύξηση μόνο μέσα σε ένα τρίμηνο ξεπέρασε το 4%. Αντίστοιχου μεγέθους διόγκωση του αριθμού των επιχειρηματικών δανείων σημειώθηκε την περίοδο μεταξύ τέταρτου τριμήνου 2012 και πρώτου τριμήνου 2013, ξεπερνώντας το 4% σε αυτό το διάστημα κάτι που συνιστά επίσης τη χειρότερη επίδοση της δεκαετίας που εξετάζει η έκθεση, δηλαδή από το 2005 ως το 2015.