«Η κυβέρνηση της Ελλάδας φαίνεται να μην έχει αντιληφθεί πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης ή να έχει άλλες προτεραιότητες» σημειώνει ο Σμιτς. «Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν για συχνότερες και με μεγαλύτερη ένταση πυρκαγιές λόγω των παρατεταμένων κυμάτων καύσωνα» προσθέτει.

Η DW αναφέρει ότι «από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης» γίνονται προσλήψεις αλλά σε άλλους τομείς. «Αστυνομικοί και ιερείς φαίνεται να αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης αντί των πυροσβεστών» αναφέρεται στο ρεπορτάζ και δίνονται συγκεκριμένα παραδείγματα: «Αποτελεί για πολλούς αίνιγμα ο διορισμός 3.266 νέων ιερέων με κρατικά έξοδα ενώ την ίδια στιγμή δεν μονιμοποιούνται πυροσβέστες που είναι απολύτως αναγκαίοι». Ταυτόχρονα γίνονται μαζικά προσλήψεις αστυνομικών. «Στην Ελλάδα σήμερα σε 100.000 κατοίκους αναλογούν 500 αστυνομικοί ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ ανέρχεται σε περίπου 300 αστυνομικούς».

Από την άλλη, «από το 2011 ακούγεται το νούμερο 4000, ο αριθμός των πυροσβεστών που θα πρέπει να προσληφθούν επιπλέον για να καλύψουν τα κενά της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Στην πραγματικότητα όμως μόνο 500 άτομα έχουν προσληφθεί» λέει ο γερμανός δημοσιογράφος για να σημειώσει: «Κι όχι μόνο δεν γίνονται ενισχύσεις αλλά τον Νοέμβριο του 2021 εκατοντάδες εποχικοί πυροσβέστες, που προηγουμένως χαρακτηρίζονταν ήρωες από την κυβέρνηση, συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας με τις δυνάμεις των ΜΑΤ».