Μια παράξενη υπόθεση εκτυλίσσεται από τις 24 Σεπτεμβρίου, η οποία αφήνει έκθετη την ΕΛΑΣ και δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων. Πρόκειται για την επιχείρηση που πραγματοποίησε τη συγκεκριμένη ημερομηνία η αντιτρομοκρατική υπηρεσία στην Αττική, η οποία όπως όλα δείχνουν έψαχνε μέλη την Οργάνωσης Λαϊκών Αγωνιστών και εξέταζε φερόμενες «γιάφκες». Πράγματι στην έφοδο σε αποθήκη στο Κουκάκι, βρέθηκε ποσότητα εκρηκτικών και σφαίρες για καλάσνικοφ, ενώ ο φερόμενος ενοικιαστής συνελήφθη.

Άμεσα η ΕΛΑΣ ανήρτησε φωτογραφίες και αναλυτική περιγραφή των ευρημάτων, ενώ στελέχη της υπηρεσίας διέρρεαν στο συστημικό Τύπου, «βεβαιότητες» περί συμμετοχής τόσο του φερόμενου ενοικιαστή της αποθήκης στο Κουκάκι, όσο και άλλων δύο ατόμων που επίσης συνελήφθησαν την ίδια μέρα, στην Οργάνωση Λαϊκών Αγωνιστών, που έχει πραγματοποιήσει αρκετές βομβιστικές επιθέσεις. Σημειώνετα ότι οι δύο επιπλέον άνθρωποι συνελήφθησαν, καθώς στο σπίτι τους βρέθηκαν δύο πιστόλια, τα οποία ωστόσο δεν είχαν χρησιμοποιηθεί για καμία έκνομη ενέργεια.

Μάλιστα σε δεύτερη ανάρτησή της η ΕΛΑΣ παρουσιάζει και υποτιθέμενα πειστήρια για τη συμμετοχή του ενοικιαστή της αποθήκης τουλάχιστον, στην οργάνωση, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται ρητώς σε συμμετοχή, αφήνοντας το όμως ξεκάθαρα να εννοηθεί.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

Σε συνέχεια προηγούμενων Ανακοινώσεων της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) αναφορικά με τη σύλληψη 42χρονου ημεδαπού, την 23-09-2020, γνωρίζονται τα ακόλουθα:

από την έως σήμερα εξέταση από το αρμόδιο εργαστήριο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, ψηφιακών πειστηρίων, που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κατά τη διενέργεια έρευνας στην οικία του, διαπιστώθηκε να υφίσταται αποθηκευμένο σε εξωτερικό σκληρό δίσκο, έγγραφο σε μορφή « PDF», το οποίο αποτελεί προκήρυξη-ανάληψης ευθύνης της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», αναφορικά με βομβιστική επίθεση της εν λόγω οργάνωσης στα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), η οποία έλαβε χώρα την 24-11-2015,

από την εγκληματολογική ψηφιακή ανάλυση των μεταδεδομένων του εν λόγω αρχείου, διαπιστώθηκε ότι έχει δημιουργηθεί σε μορφή « PDF» την 05-01-2016 και ώρα 21:32 (τοπική ώρα Ελλάδας),

επιπρόσθετα, η σχετική ανάρτηση της προκήρυξης στον ιστότοπο «https://athens.indymedia.org», πραγματοποιήθηκε την 06-01-2016 και ώρα 00:46 (τοπική ώρα Ελλάδας). Επιπλέον, το αναρτημένο αρχείο δεν φέρει μεταδεδομένα, ούτε είναι σε επεξεργάσιμη μορφή.

Εκ των ανωτέρω, συνάγεται το συμπέρασμα ότι στο εν λόγω πειστήριο εντοπίστηκε επεξεργάσιμη μορφή της προαναφερόμενης προκήρυξης, πριν αυτή αναρτηθεί για πρώτη φορά στον αναφερόμενο ιστότοπο.

Οι έρευνες συνεχίζονται».

Δηλαδή αυτό που υπονοεί η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ είναι πως εφόσον το αρχείο της προκήρυξης βρέθηκε σε μορφή PDF, προτού αναρτηθεί στο indymedia, τότε ο κατηγορούμενος έχει κάποια σχέση με την προκήρυξη αυτή.

Η πραγματικότητα ωστόσο φαίνεται πως διαφέρει παρασάγγας . Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «OmniaTV», το «ταξίδι» της προκήρυξης ξεκινάει στις 21 Δεκεμβρίου του 2015. Την ημέρα εκείνη και συγκεκριμένα στις 12:55 μ.μ. ένας άγνωστος τηλεφωνεί στα «Νέα» και στο «Βήμα», ειδοποιώντας ότι ένα στικάκι USB που περιέχει την επίμαχη προκήρυξη, βρίσκεται σε κάδο στη συμβολή των οδών Εμμανουήλ Μπενάκη και Σμολένσκι στα Εξάρχεια.

Η αστυνομία, έπειτα από δύο ώρες αναζήτησης, τελικά βρίσκει το στικάκι USB το οποίο και μεταφέρεται στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ., ώστε να εξεταστεί για τυχόν δακτυλικά αποτυπώματα και ίχνη γενετικού υλικού.

Δύο εβδομάδες μετά στις 06 Ιανουαρίου του 2016 και ώρα 00:46, η προκήρυξη αναρτάται στο Indymedia, ενώ το αρχείο βρίσκεται ακόμα στα χέρια της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας από τις 21 Δεκεμβρίου του 2015.

Η εξέταση των εγκληματολογικών εργαστηρίων της αστυνομίας στον σκληρό δίσκο του φερόμενου ως ενοικιαστής της αποθήκης όπου βρέθηκαν τα εκρηκτικά, δείχνει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πως στον σκληρό του δίσκο ο οποίος και κατασχέθηκε από το σπίτι του, βρέθηκε ένα αρχείο σε επεξεργάσιμη μορφή pdf το οποίο δεν φέρει μεταδεδομένα και δεν είναι ίδιο όμως με εκείνο του indymedia αλλά με αυτό που τέσσερις ώρες πριν πριν, είχε διαρρεύσει σε τουλάχιστον τρία ειδησεογραφικά μέσα (enikos, iefimerida, Πρώτο Θέμα). Αυτό τουλάχιστον σύμφωνα με το δημοσίευμα, προκύπτει από την έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, την οποία και επισυνάπτει το δημοσίευμα.

Γκάφα ή μεθόδευση;

Επομένως, προκύπτουν σοβαρότατα ερωτήματα αναφορικά αρχικά με το πως αυτά τα μέσα ενημέρωσης ανήρτησαν και επισύναψαν στα δημοσιεύματά τους την εν λόγω προκήρυξη, τέσσερις ώρες πριν τη δημοσίευσή της στο Indymedia, την ώρα που αυτή βρισκόταν στα χέρια της ΕΛΑΣ και της ΟΛΑ.

Έτσι αξίζει να εξεταστεί το γιατί η ΕΛΑΣ επιχείρησε να συνδέσει τον κατηγορούμενο με την ΟΛΑ μέσω της προκήρυξης, την ώρα που οποιοσδήποτε πολίτης θα μπορούσε να την έχει βρει, κατεβάσει και αποθηκεύσει από τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα. Άρα πρόκειται για τυχόν γκάφα της ΕΛΑΣ ή για μεθόδευση, επιχειρώντας να «φορτώσει σε έναν πολίτη τη συμμετοχή στην ΟΛΑ; Τα ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά και χρίζουν διερεύνησης.