Έκθετη βρίσκεται η κυβέρνηση μετά το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα» που αναφέρεται σε «ελληνικά εμβόλια κατά του κορωνοϊου». Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα κυκλοφορεί σήμερα υπό τον τίτλο «Ελληνικά εμβόλια κατά του κορωνοϊου» – «Προς συμφωνία η εξαγορά πατέντας mRNA – Η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία συζητά με δύο αμερικανικές εταιρείες που βρίσκονται στο τελικό στάδιο δοκιμών», φέροντας σε αμηχανία την κυβέρνηση που χλεύαζε την πρόταση για άρση της πατέντας των εμβολίων.

Μιλώντας στον Αnt1 η κυβερνητική εκπρόσωπος και ερωτηθείσα για το εν λόγω πρωτοσέλιδο απέφυγε να απαντήσει, ρίχνοντας την ευθύνη στις φαρμακοβιομηχανίες. Πιο συγκεκριμένα ερωτηθείσα η Αριστοτελία Πελώνη γιατί αποδοκιμάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις πατέντες εμβολίων και τώρα μαθαίνουμε ότι ελληνικές εταιρείες είναι σε διαπραγμάτευση για τα « ελληνικά εμβόλια», η κυβερνητική εκπρόσωπος αρκέστηκε στο ότι «τότε οι φαρμακοβιομηχανίες έλεγαν οι ίδιες ότι δεν μπορούσαν».

Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο του 2021, με 468 ψήφους υπέρ, 63 κατά και 162 αποχές εγκρίθηκε τελικά από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η τροπολογία της Αριστεράς για άρση της πατέντας στα εμβόλια, ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού, παρά την προσπάθεια των Συντηρητικών η συζήτηση για την εν λόγω τροπολογία να ανατεθεί για τον επόμενο μήνα. Την πρόταση που άλλοτε διαμήνυε ότι είχε θέσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επί τάπητος τελικά καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ. Την Τρίτη 5 Μαΐου, η αρμόδια εκπρόσωπος για τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ, Κάθριν Τάι, με ανακοίνωσή της στο twitter, δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα συμμετέχουν ενεργά στις διαπραγματεύσεις με τον ΠΟΕ για την κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια κατά του COVID-19.

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε θέσει το ζήτημα της πατέντας με άρθρο του στο Politico με τίτλο «Τα εμβόλια είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπορικό προϊόν», αλλά και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είχε επικοινωνία με το γενικό διευθυντή του ΠΟΥ ο οποίος είχε εκφράσει δημόσια τη στήριξη του στην πρωτοβουλία εξασφάλισης των πατεντών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μολονότι στην αρχή της πανδημίας είχε στηρίξει την πρόταση, όταν ξεκίνησε διεθνώς η σχετική συζήτηση, αφού είχαν ξεκινήσει να κυκλοφορούν τα εμβόλια την είχε χλευάσει κατηγορώντας τον Α. Τσίπρα πως θέλει να καταργηθεί η «ελεύθερη αγορά» με ένα νόμο κι ένα άρθρο και αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο.»

Για «υποταγή της παραγωγής φαρμάκων και εμβολίων στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αγοράς και όχι των λαϊκών αναγκών» έκανε λόγο η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη συζήτηση για «τις επιπτώσεις της άρσης των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τα εμβόλια, φάρμακα και ιατροτεχνολογικό υλικό για τον COVID-19» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, σημείωσε ότι τα εμβόλια και τα φάρμακα είναι επιτεύγματα της επιστήμης και της ανθρώπινης εργασίας, επομένως απαιτείται η πλήρης κατάργηση της πατέντας χωρίς αποζημίωση των φαρμακοβιομηχάνων.

Eπί του θέματος είχαν τοποθετηθεί και ειδικοί. Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας είναι καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και υπεύθυνος του τμήματος θρόμβωσης στο Νοσοκομείο Tenon του Παρισιού. Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΤPP, τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της άποψης να σπάσουν οι πατέντες για τα εμβόλια, ώστε να εμβολιαστεί όσο γρηγορότερα γίνεται ο πλανήτης. «Όποιος βγει σήμερα και πει ότι την πατέντα τη λένε αριστεροί γιατί είναι ιδεολογικά κολλημένοι, δεν έχει πάρει χαμπάρι για το τι παίζεται αυτή τη στιγμή και σε πόσο δύσκολη φάση μπαίνει αυτό το πρόβλημα» τόνιζε χαρακτηριστικά.