Έκθετη και χωρίς απαντήσεις η κυβέρνηση για τον νέο διοικητή της ΕΥΠ
Το βράδυ της Δευτέρας και ενώ τα ερωτήματα για την επιλογή Μητσοτάκη για την ΕΥΠ είχαν ήδη εμφανιστεί για μέρες, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τα βιογραφικά της νέας διοίκησης: «O Παναγιώτης Κοντολέων γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. To 1999 oλοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στη Διοίκηση (Management) στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το 2001 απέκτησε μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Επί σειρά ετών διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος σε εταιρείες υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ τα τελευταία επτά χρόνια κατείχε θέση προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου σε όμιλο εταιρειών, που συνολικά απασχολεί πάνω από 2.000 άτομα προσωπικό και έχει κύκλο εργασιών της τάξης των 50 εκατ. ευρώ. Μιλάει αγγλικά και έχει βασική γνώση γαλλικών», αναφέρεται συγκεκριμένα.
Ακολούθησε η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, που υποστήριξε ότι ο κ.Κοντολέων διαθέτει και τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα για την πολύ σημαντική θέση που αναλαμβάνει: «Αυτό που έχω να πω είναι ότι τα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας θα έπρεπε να μένουν εκτός μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και για την ουσία της υπόθεσης παραπέμπω στη χθεσινή ανακοίνωση όπου φαίνεται ότι όλο το επιτελείο που ασχολείται με τα θέματα εθνικής ασφάλειας έχει τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα για να επιτελέσει το καθήκον του».
Ωστόσο, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα κυβερνητικά επιχειρήματα φαίνεται ότι δεν ευσταθούν. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών, το ίδιο το βιογραφικό του κ.Κοντολέοντα διαψεύδει το κυβερνητικό αφήγημα περί επάρκειας, καθώς παρουσιάζει σειρά προβλημάτων. Πρώτον, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου δεν υπάρχει κατηγορία που να αναφέρεται ως σκέτο «Management» ενώ οι «εταιρείες υπηρεσιών ασφάλειας» είναι μία, η G4S. Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο που αποκαλύπτει το δημοσίευμα, είναι ότι «στην ιστοσελίδα του ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ), του οργανισμού δηλαδή που αναγνωρίζει ακαδημαϊκούς τίτλους του εξωτερικού στην Ελλάδα, θα διαπιστώσει ότι στη σχετική λίστα με τα Πανεπιστήμια της αλλοδαπής, υπάρχει μία και μοναδική καταχώριση που αφορά το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου (The Open University) και το αντικείμενό της δεν είναι το Management αλλά το Department Of Music». Δηλαδή, το μόνο πτυχίου του συγκεκριμένου πανεπιστήμιου που αναγνωρίζεται στην Ελλάδα είναι αυτό που χορηγείται από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών.
Παράλληλα, όπως αναφέρει το documentonews.gr, ο κ. Κοντολέων είναι πρωτόδικα καταδικασμένος για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης. Ειδικότερα σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 6066,7057/2016 απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών ο Παναγιώτης Κοντολέων καταδικάστηκε για ψευδή καταμήνυση σε βάρος ιδιώτη
Στις αντιδράσεις αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής «Αυτό που διαπιστώνουμε εμείς είναι ότι ο άνθρωπος έχει κάνει σπουδές στο ανοιχτό πανεπιστήμιο του Λονδίνου,» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Το πτυχίο αυτό μάλλον δεν έχει αναγνωριστεί από το ΔΟΑΤΑΠ, πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ. Το μόνο πτυχίο που έχει αναγνωριστεί από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο είναι ένα πτυχίο μουσικής.. .Μήπως είναι μουσικός ο νέος διοικητής της ΕΥΠ;». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι παραδίδει ένα κρίσιμο πόστο σε έναν άνθρωπο που έχει ως μόνη περγαμηνή τη θητεία του σε εταιρία security, η οποία μάλιστα έχει καταδικαστεί σε μεγάλα χρηματικά πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη δημιουργία καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής φύλαξης και από το ΣΕΠΕ για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στο έργο φύλαξης του ΗΣΑΠ.
Στα παραπάνω, η μόνη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα της ΕΥΠ είναι όταν κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σχολιάσει τις αναφορές του γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, για τον προηγούμενο διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη. Τα ερωτήματα επομένως, παρέμειναν αναπάντητα, για ακόμα μία μέρα, από την κυβέρνηση.