«Ανοίξαμε τον τουρισμό χωρίς τείχος ανοσίας» επεσήμανε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, προειδοποιώντας για πενταπλασιασμό κρουσμάτων. «Τα rapid test και τα μοριακά δεν μπορούν να απομονώσουν ασυμπτωματικά κρούσματα του κορονοϊού», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Νίκος Καπραβέλος σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο ΣΚΑΙ, εκτιμώντας ότι η «έκρηξη» που οδήγησε σε lockdown τη Μύκονο ήταν από εισαγόμενα κρούσματα που δεν εντοπίστηκαν στους ελέγχους. Την ίδια εκτίμηση περί μη εντοπισμού σε απόλυτο βαθμό των κρουσμάτων κορονοϊό από τα τεστ εξέφρασε και ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο Νίκος Καπραβέλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι «αν πάρει “φωτιά” ο ανεμβολίαστος πληθυσμός άνω των 50 ετών δεν θα το αντέξουμε», μιλώντας για την πίεση που θα δεχθεί το ΕΣΥ. Όσον αφορά την πορεία των κρουσμάτων επεσήμανε ότι θα πενταπλασιαστούν όπως εκτιμά το ECDC αλλά και τα μαθηματικά μοντέλα που τρέχουν οι επιστήμονες. «Από τη στιγμή που άνοιξαν όλες οι δραστηριότητες με χαλαρά μέτρα ήταν αναμενόμενη η εξέλιξη», σημείωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ του Παπανικολάου.

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στο OPEN, υποστήριξε ότι αν και το άνοιγμα του τουρισμού ήταν αναμενόμενο να έχει και ρίσκο δεν ήταν προβλέψιμη η άμεση «έκρηξη» μετάδοσης του κορονοϊού. Ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, επεσήμανε ότι τα rapid test δεν εξασφαλίζουν σε ποσοστό 100% ότι κάποιος δεν νοσεί. Πρόσθεσε, επίσης, ότι εάν δεν εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός δεν μπορεί να επιστρέψει ο τρόπος διασκέδασης στις προ κορονοϊού συνήθειες.

«Θα πρέπει να κάνουμε το παν να μην επιβεβαιωθούν τα μοντέλα, που προβλέπουν ότι θα έχουμε έκρηξη κρουσμάτων», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην ΕΡΤ3. Προς το παρόν, είπε ότι στα νοσοκομεία δεν παρατηρείται μεγάλη αύξηση στην προσέλευση ασθενών και εκτίμησε ότι αυτό συμβαίνει γιατί όσοι νοσούν σήμερα είναι μικρής ηλικίας, με ήπια συμπτώματα, και δεν χρειάζεται να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Αν όμως φτάσουμε σε τόσο υψηλό αριθμό κρουσμάτων όσο προβλέπουν τα μοντέλα «δεν θα τα βγάλουμε πέρα με 6.000, 8.000 και 10.000 κρούσματα» σημείωσε. Όπως εκτίμησε, ανάλογα με τα συμπτώματα και το αν χρειάζεται να εισαχθούν στα νοσοκομεία, το σύστημα θα πιεστεί.  «Ελπίζουμε να μην φτάσουμε στο φθινόπωρο χωρίς τείχος ανοσίας 80%» είπε και εκτίμησε ότι αυτό είναι εφικτό, αν προχωρήσουν γρήγορα οι εμβολιασμοί. «Δεν έχουμε άλλο όπλο» τόνισε προσθέτοντας ότι αν ολοκληρωθούν τα πρωτοκολλά με τα αντιικά φάρμακα, μέχρι το τέλος του έτους, «ίσως βοηθηθούμε περισσότερο». Τέλος αναφορικά με την μετάλλαξη Έψιλον σημείωσε ότι «είναι πολύ μακριά και πιστεύω ότι θα μείνει».