Για εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις στα επιδημιολογικά δεδομένα έκαναν λόγο οι καθηγητές που εξετάζουν τα επιδημιολογικά μοντέλα, Νίκος Θωμαΐδης και Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Δεδομένου ότι πλέον οι ημερήσιες ανακοινώσεις κινούνται στα επίπεδα των 3.000 κρουσμάτων, μία εκτόξευσή τους τις επόμενες 7-10 ημέρες συντείνει στο ότι την επόμενη εβδομάδα μπορεί να δούμε για πρώτη φορά πενταψήφιο αριθμό νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού να ανακοινώνεται από τον ΕΟΔΥ» εκτίμησε ο ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Τον Δεκαπενταύγουστο θα δούμε 6.400 κρούσματα» σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ενώ τόνισε ότι ο κίνδυνος αυξάνεται κατακόρυφα τον χειμώνα.

«Εδώ και πάνω από 15 ημέρες υπάρχει συνεχής αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, έχει εκτοξευτεί τις τελευταίες πέντε ημέρες, με χαρακτηριστικά κύματος όπως στα προηγούμενα», είπε ο κ. Θωμαΐδης. «Η επιδημιολογική εικόνα έχει επιβαρυνθεί γενικότερα. Δεν είναι μόνο η Αττική, η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα έχει εμφανιστεί και στη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, την Λάρισα, τον Βόλο, τα Ιωάννινα, άρα είναι σε όλη την επικράτεια» πρόσθεσε.

«Φυσικά» ήταν η μονολεκτική του απάντηση στο αν συμφωνεί με τα σενάρια περί αύξησης των κρουσμάτων ως τις 20.000 ημερησίως. «Τα μοντέλα λειτουργούν υπό κάποια σενάρια, ένα έδωσε αυτές τις τιμές. Και ο κ. Σύψας και ο κ. Σαρηγιάννης εξετάζουν κάποια σενάρια. Είναι ένα σενάριο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Μπορούμε εύκολα να φτάσουμε τα 6.400 κρούσματα μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο»

«Αν δεν πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί τα πράγματα θα είναι δύσκολα τον Σεπτέμβρη, γιατί θα βρεθούν ανοχύρωτοι μπροστά σε πολύ μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, και άρα θα έχουμε πολύ μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων», είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» και συνέχισε: «Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ο αριθμός των διασωληνωμένων και των αναγκών για ΜΕΘ είναι χαμηλός, αν φτάσουμε σε πολύ μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων, όσο και αν είναι μικρή η πιθανότητα σοβαρής νόσησης για έναν νέο οργανισμό, κάποιοι θα νοσήσουν. Στατιστικά ισχύει αυτό. Είναι ένα μικρό ποσοστό, αλλά είναι ικανό να γεμίσει τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ αν πάμε σε πολύ υψηλά κρούσματα».

Σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε, πέραν του εμβολισμού, για να ανακόψουμε το ρυθμό εξάπλωσης της πανδημίας, ο ίδιος είπε ότι «ένας τρόπος που σκεφτόμαστε είναι ένα ευέλικτο αλλά πολύ ενεργό σύστημα επιτήρησης, δηλαδή τεστ. Τα self – test έχουν μειωθεί πολύ την τελευταία περίοδο. Θα πρέπει με ένα μηχανισμό πιο ευέλικτο να αφουγκραζόμαστε με τα υπολογιστικά εργαλεία την αυξητική τάση πριν τα κρούσματα αυξηθούν. Με αυτά τα δεδομένα, ο ΕΟΔΥ θα μπορεί να κάνει στοχευμένα τεστ σε περιοχές που έχουν αυξητική τάση. Ακόμα, θα πρέπει κάποιος που πηγαίνει σε ένα τουριστικό θέρετρο να του γίνεται εντός μιας εβδομάδας ένα μοριακό ή ένα rapid test. Είναι κρίσιμο γιατί σε αυτό το διάστημα αναπτύσσεται το ιικό φορτίο. Πριν φτάσουμε στα περιοριστικά μέτρα, νομίζω ότι είναι υποχρέωση όλων μας να προστατευτούμε προληπτικά».

«Μεταφράζοντας» τα όσα μας περιμένουν σε αριθμούς, ο ίδιος είπε ότι «Κάνοντας πολύ μεγάλο αριθμό τεστ, υπολογίζουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε εύκολα στα 6.400 κρούσματα μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο και το τι θα γίνει από εκεί και πέρα θα εξαρτηθεί από αυτό που κάνουμε τώρα».

Μιλώντας για το πώς θα μπορούσαν να πεισθούν οι νέοι, αλλά και γενικότερα όλοι οι πολίτες που φοβούνται μακροχρόνιες παρενέργειες των εμβολίων, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι «Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στα εμβόλια έχουν αναπτυχθεί εδώ και 10 χρόνια. Τα μοντέλα που τρέχουμε εμείς, είχαν αναπτυχθεί από μελέτες 10-15 ετών. Ήταν έτοιμα για άλλες εφαρμογές, και το ίδιο έγινε με τα εμβόλια. Έγιναν γρήγορα οι κλινικές μελέτες, καθώς με μεγάλο ρίσκο των εταιριών έγιναν παράλληλα τα τρία στάδια των κλινικών ερευνών, που αν κάτι πήγαινε στραβά θα έχαναν δισεκατομμύρια».

«Το σημαντικότερο που θα μπορούσα να πω στα νέα παιδιά είναι ότι τα εμβόλια είναι ο πιο ασφαλής και άμεσος τρόπος για να μπορέσουμε να φιλήσουμε την κοπέλα μας, αλλά και τη γιαγιά μας. Αυτή είναι η ουσία. Για να μπορούμε να δουλέψουμε χωρίς περιορισμούς», συνέχισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Τέλος, αναφερόμενος στον επερχόμενο χειμώνα και το τι μπορεί να μας φέρει από επιδημιολογικής πλευράς, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι «Μπορεί να μας περιμένει κάτι πολύ δύσκολο αν δεν εμβολιαστούμε. Μπορεί να είναι κάτι μέτριο, που επίσης θα είναι δύσκολο, επειδή θα αλλάξει ο καιρός και θα είμαστε περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους. Το καλοκαίρι μας προστατεύει γιατί δεν επηρεαζόμαστε τόσο από τα σωματίδια στον αέρα. Το χειμώνα αν κάποιος φτερνιστεί σε ένα δωμάτιο και φύγει και μπω εγώ, οι πιθανότητες να κολλήσω είναι πολύ μεγάλες, ενώ δεν είναι κανείς εκεί. Όταν θα είμαστε σε κλειστούς χώρους, οι πιθανότητες να νοσήσουμε είναι πολύ μεγάλες».