Όπως αναφέρει σε σημερινές δηλώσεις του Πορτογάλου πρωθυπουργού στην εφημερίδα O Publico και αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κόστα «δεν μπορούσε να αρνηθεί το δικαίωμα στους τρεις αυτούς υφυπουργούς (Διεθνοποίησης Ζόρζε Κόστα Ολιβέιρα, Δημοσιονομικών Υποθέσεων Φερνάντο Ρόσα Αντράντι και Βιομηχανίας Ζοάο Βασκονσέλους) να υποβάλουν την παραίτησή τους».
 
Οι τρείς υφυπουργοί υπέβαλαν την παραίτησή τους μετά την έρευνα που παρήγγειλε η οικονομική εισαγγελία για τις προσκλήσεις που προσέφερε η Galp σε διάφορους κυβερνητικούς παράγοντες και βουλευτές για να παρακολουθήσουν αγώνες του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, τον Ιούλιο του 2016. Μολονότι ο νόμος δεν απαγορεύει αυτού του είδους τις προσκλήσεις σε στελέχη των αρχών του κράτους, οι τρεις υφυπουργοί ανακοίνωσαν πως θα πληρώσουν από την τσέπη τους τα έξοδα για τα ταξίδια αυτά και οι αρμόδιες αρχές του υπουργείου επιβεβαίωσαν ότι το έπραξαν.
 
«Την περασμένη εβδομάδα αντικαταστάθηκαν δύο επικεφαλής υπουργικών γραφείων που τέθηκαν υπό έρευνα και οι τρεις υφυπουργοί αποφάσισαν οικειοθελώς να αναλάβουν την πρωτοβουλία να ζητήσουν την παραίτησή τους έτσι ώστε να ασκήσουν το δικαίωμά τους να υπερασπισθούν τον εαυτό τους», τονίζει στην ανακοίνωσή του στην Publico ο πρωθυπουργός.
 
Ο Κόστα πρόσθεσε επίσης πως η αποδοχή της παραίτησης των τριών υφυπουργών δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην πως τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από την εισαγγελία.
 
Η Galp βρίσκεται στο επίκεντρο μίας οικονομικής αντιπαράθεσης με το κράτος ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να προσφύγει μετά αρκετούς μήνες στο ρυθμιστικό καθεστώς της φορολογικής αμνηστίας που έχει θεσπίσει για τους μεγαλοοφειλέτες η κυβέρνηση.
 
Λόγω της πολεμικής αυτής με τις μεγάλες εταιρίες, η κυβέρνηση υιοθέτησε νομοθεσία για το ασυμβίβαστο των δημοσίων λειτουργών, που μειώνει δραστικά την αποδοχή δώρων και προσκλήσεων.