Αρνητική εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην προληπτική γραμμή πίστωσης για την οποία γίνεται ευρεία συζήτηση όλο το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν που μεταφέρει η Ναυτεμπορική χωρίς να τις κατονομάζει.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η Κομισιόν φέρεται να προτιμά την κυβερνητική πρόταση για την δημιουργία «μαξιλαριού ρευστότητας» για το αμέσως επόμενο διάστημα μετά τον προσεχή Αύγουστο, καθώς κρίνουν πως ο στόχος της δημιουργίας αποθεματικού της τάξης των 20 δισ. ευρώ είναι εφικτός. Γεγονός που, κατά τις ίδιες πηγές, σημαίνει πως η χώρα θα καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους μέχρι και το τέλος του 2019.
Όπως μεταφέρεται, η προληπτική γραμμή μπορεί να προσφέρει ανάσα στις ελληνικές τράπεζες, καθώς θα κρατούσε χαμηλά το κόστος δανεισμού, ωστόσο δεν αρκεί για να πείσει τους δανειστές για την επόμενη ημέρα, αφού όπως τονίζεται, «ο μηχανισμός της προληπτικής γραμμής έχει ούτως ή άλλως ισχύ έναν χρόνο». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μία τέτοια εξέλιξη θα σκλήραινε τη στάση αρκετών κρατών-μελών, που επιθυμούν στενή εποπτεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, κατά τις ίδιες πηγές, η προληπτική γραμμή θα στερούσε από τους δανειστές τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα 27 δισ. ευρώ (από τα συνολικά 86 του τρίτου μνημονίου), για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, το σενάριο που μοιάζει πιθανότερο είναι αυτό της αυξημένης επιτήρησης, αφού θα ικανοποιούσε αρκετούς από τους δανειστές και τα κράτη-μέλη της Ένωσης. Άλλωστε, όπως μεταφέρεται, μία προληπτική γραμμή «θα χρειαστεί να την εγκρίνουν τα εθνικά κοινοβούλια και, ως ένα νέο είδος προγράμματος, θα δημιουργούσε ευρύτερα πολιτικά θέματα με επίδραση και στη συνέχιση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα».
Βαθαίνει το χάσμα με το ΔΝΤ
Σημειώνεται πως με την άποψη αυτή της Κομισιόν έχει ήδη διαφωνήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ σχετικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα δεδομένα μοιάζουν να αλλάζουν.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά τις τελευταίες εβδομάδες, το Ταμείο ζητά την ενεργοποίηση του κόφτη για συντάξεις και αφορολόγητο από την πρώτη ημέρα του 2019, νωρίτερα δηλαδή κατά έναν χρόνο, με την παράλληλη ματαίωση των λεγόμενων αντιμέτρων. Ωστόσο, το κλίμα που μεταφέρουν ελληνικά μέσα ενημέρωσης από τις Βρυξέλλες, περιγράφει την γνωστή διάσταση απόψεων με τους Ευρωπαίους, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως το 2019 και το 2020 η δημοσιονομική κατάσταση θα επιτρέψει τελικά την εφαρμογή των αντιμέτρων.
«Προς το παρόν βλέπουμε πως το ΔΝΤ θέλει να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του αλλά αυτό δεν έχει ακόμη κλειδώσει. Η μπάλα είναι στο γήπεδο του ΔΝΤ που πρέπει να γίνει πιο ρεαλιστικό στο ζήτημα του χρέους για να έρθει πιο κοντά σε αυτά που έχει ορίσει το Eurogroup» μεταδίδει το CNN.gr, υπογραμμίζοντας πάντως πως ακόμη παραμένει σημαντική η συμμετοχή του ΔΝΤ για αρκετές χώρες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι προβληματίζονται για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα, καθώς φοβούνται τις επερχόμενες εκλογές και το πως θα επηρρεάσουν την «ιδιοκτησία του προγράμματος». Ωστόσο, τονίζεται πως λύση δεν αποτελεί ούτε η τεχνική παράταση του προγράμματος, που μετέφεραν την προηγούμενη εβδομάδα ελληνικά δημοσιεύματα, επικεντρώνοντας στα προβλήματα που θα δημιουργούσε πολιτικά στην Ελλάδα μία τέτοια εξέλιξη.
Τελειώνει την τρόικα ο Γιουνκέρ
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του οικονομικού Euro2day, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ φέρεται να επιδιώκει τη διάλυση της τρόικας, εξετάζοντας τόσο την έξοδο του ΔΝΤ από την τρόικα, όσο και με την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών που την απαρτίζουν.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Κομισιόν φέρεται να ασκεί πιέσεις στο ΔΝΤ μέσω Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις, με στόχο να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των δημοσιονομικών προβλέψεων του Ταμείου. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για έξοδο και της ΕΚΤ από την επερχόμενη εποπτεία, υποστηρίζοντας πως σκοπός του Γιουνκέρ είναι η μεγαλύτερη ευελιξία όταν μια κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Στο ίδιο δημοσίευμα, πάντως, τονίζεται πως οι διεργασίες μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ αναμένεται να αποβούν χρονοβόρες, ενώ τα δημοσιονομικά στοιχεία δεν πρόκειται να συζητηθούν πριν το Μάιο. Όπως αναφέρεται, η πρώτη σύγκρουση μεταξύ των δύο αναμένεται τον Απρίλιο, και μάλιστα χωρίς βιασύνη.
Έγκριση της δόσης από τη Γερμανία
Στο μεταξύ, η Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής έδωσε «πράσινο φως» για την εκταμίευση 6,7 δισ. ευρώ ως βοήθεια για την Ελλάδα, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος του τρίτου πακέτου βοήθειας ύψους 86 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, το οποίο αποφασίστηκε το 2015, σύμφωνα με το τηλεγράφημα.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς μπορεί πλέον να συμφωνήσει για την εν λόγω πληρωμή στο Συμβούλιο Διοικητών του ΕΜΣ, όπου εκπροσωπούνται οι 19 χώρες του ευρώ από τους υπουργούς Οικονομικών τους, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.