Η μαύρη τρύπα του Προϋπολογισμού ξεπερνά τα 3,2 δισ. ευρώ  στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου. Αυτό συνεπάγεται πως το έλλειμμα είναι σχεδόν απίθανο να παραμείνει κάτω από το 10% και ως εκ τούτου να αποφευχθούν τα πρόσθετα μέτρα στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Για να επιτευχθεί ο στόχος, στην πραγματικότητα θα πρέπει μέσα στον Δεκέμβριο θα πρέπει οι εισπράξεις του Δημοσίου να προσεγγίσουν τα 7,5 δισ. ευρώ και να «παγώσουν» οι δαπάνες.

Nούμερα που «δείχνουν» νέα μέτρα

Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά το ενδεκάμηνο Ιανουάριου – Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στα 20,516 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Μάλιστα, με βάση τον Προϋπολογισμό του 2012, στόχος ήταν το έλλειμμα να φτάσει 21,063 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 19,516 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) είναι μειωμένα έναντι του νέου στόχου κατά 192 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 739 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 48,833 εκατ. ευρώ και εμφανίζονται μειωμένα κατά 3,1% έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010.

Το υπουργείο αποδίδει την υστέρηση αυτή οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και της μείωσης των εισοδημάτων καθώς και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Αστοχίες στα έσοδα

Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 1,184 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το ενδεκάμηνο του 2010.

Τα έσοδα του δεκαμήνου βάσει του δελτίου εκτέλεσης του Π/Υ είναι σε ταμειακή βάση. Το συνολικό όμως αποτέλεσμα των εσόδων του 2011 καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο δίμηνο του 2012, ενώ μέρος των εσόδων της τρέχουσας περιόδου λογίζονται ως μέρος των εσόδων του 2010.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,657 δισ. ευρώ ή 3% έναντι του 2010.

H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2.638 εκατ. ευρώ ή 20,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010 και στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 3% ή 1,339 δισ. ευρώ συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 που οφείλεται στην αύξηση των δαπανών για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 2,768 εκατ. ευρώ.