Ολοένα και περισσότερα ντοκουμέντα και μαρτυρίες από το βράδυ της Παρασκευής στα Εξάρχεια έρχονται στη δημοσιότητα. Την ίδια ώρα, η κοινωνική κατακραυγή για το όργιο αστυνομικής καταστολής από εκείνη τη νύχτα ανάγκασε την ΕΛΑΣ να διατάξει ΕΔΕ.

Ακούστε και τηλεφωνικά τη μαρτυρία στη «Φάρμα των Ζώων» με τους Κωνσταντίνο Πουλή και Θάνο Καμήλαλη (μετά το 18:30)

Μία νέα καταγγελία δημοσιεύει το ThePressProject, η οποία μάλιστα έχει αναφερθεί και στον Συνήγορο του Πολίτη.

Όπως καταγγέλλεται, μία παρέα νέων ανθρώπων βρισκόταν το βράδυ της Παρασκευής σε μαγαζί της περιοχής και στον δρόμο της επιστροφής τους ήρθαν αντιμέτωποι με μία «χαλαρή» διμοιρία των ΜΑΤ. Ωστόσο, η μια κοπέλα από την παρέα έκανε το «λάθος» να κοιτάζει το κινητό της καθώς περνούσαν από δίπλα τους. Ένας άνδρας των ΜΑΤ διέταξε: «”Εσύ, κατέβασε το κινητό σου” και η φίλη μου με ήρεμη φωνή ψελίζει “οκ” το κλείνει και το βάζει στην τσέπη της. Με εξίσου ήρεμο τόνο ρώτησα τον ΜΑΤατζή “Σιγά βρε άνθρωπε, γιατί, τι έκανε;” Χωρίς να πω κάτι παραπάνω (και χωρίς να έχω φωνάξει, καθυβρίσει ή προσβάλει με κανέναν τρόπο κάποιον) ο ΜΑΤατζης με πλησίασε λέγοντας μου “Έχεις κανένα πρόβλημα! Ε; ε;” με πλησίασε σε απόσταση πραγματικά αναπνοής κοιτάζοντας με, δεν έκανα κάποιο βήμα πίσω και με το που έφτασε με ορμή περπατώντας κατά πάνω μου με έσπρωξε με την ασπίδα, με κλώτσησε με την μπότα του χαμηλά στην κοιλιά και μου έριξε μια δυνατή γροθιά στο αριστερό μάγουλο (το οποίο και άνοιξε). Δύο συνάδελφοι του τον τράβηξαν πίσω ενώ ή φίλη μου Α.Κ. με τράβηξε και εμένα πίσω», αναφέρεται στη σχετική καταγγελία.

Όταν η παρέα διαμαρτυρήθηκε τους πλησίασε, σύμφωνα με την καταγγελία, ο (μάλλον υπεύθυνος) αρχιδιμοιρήτης ο οποίος τους είπε να φύγουν γρήγορα αν δεν θέλουν να τους προσαγάγει και τους τρεις. «Ζητούσαμε επίμονα να μας πει το όνομα αυτού που με χτύπησε ή έστω κάποιον “αριθμό διμοιρίας” ή κάποιο “αναγνωριστικό” τους (ποιοι είναι). Μας είπε πως εάν θέλουμε ονόματα θα “πάμε τώρα προσαγωγή”. Η όλη μας συζήτηση από μεριάς μας ήτανε απολύτως πολιτισμένη και χωρίς ένταση η νεύρα, ζητούσαμε διαρκώς από τον αρχιδιμοιρήτη να γίνει άμεσα κάτι για τον επικίνδυνο ΜΑΤατζη που χωρίς λόγο μου επιτέθηκε, ο αρχιδιμοιρήτης άρχισε να μας φωνάζει και να μου λέει φωνάζοντας “έλα, χτύπα εμένα να ξεσκάσεις τώρα στο πρόσωπο για να είμαστε “πάτσι” και φύγετε”». Όπως εξηγεί ο καταγγέλλων ο αστυνομικός επέμεινε και επανέλαβε αρκετές φορές το «χτύπα με» σαν να τον προέτρεπε «να δοθεί μία αφορμή», ωστόσο η παρέα εξήγησε στον αστυνομικό ότι δεν έχει πρόθεση να κάνει κάτι τέτοιο και πως θέλει απλά να μάθει τα στοιχεία του αστυνομικού ο οποίος εξαπέλυσε την αναίτια επίθεση.

«Άρχισε πάλι να φωνάζει “ακουστε να δείτε, η κατάσταση είναι έντονη έχουμε 50 (;) δικούς μας τραυματισμένους” και του απαντήσαμε “και αυτό σημαίνει πως πρέπει να χτυπάτε όποιον βρίσκετε μπροστά σας και να έχουμε 100αδες φοιτητες και περαστικούς με μώλωπες, εάν από αυτή τη γροθιά είχα πέσει κάτω και είχα χτυπήσει άσχημα τι θα κάνατε; τι θα κάνετε εάν έμενα στον τόπο” μετά μας ξαναφώναξε πως εάν δεν φύγουμε άμεσα θα μας πάει στο τμήμα». Η παρέα απομακρύνθηκε λέγοντας στον αρχιδιμοιρήτη «πως είναι επικίνδυνοι και πως ο ίδιος υποθάλπτει εγκληματίες που βιαιοπραγούν άνανδρα και θρασύδειλα σε αθώους περαστικούς».

Διαβάστε ολόκληρη τη μαρτυρία:

Την Παρασκευή 6/12 και λίγο μετά τη λήξη της πορείας μνήμης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου εγώ με δύο φίλες μου πήγαμε για μία μπίρα στα Εξάρχεια (πιο συγκεκριμένα στο ταβερνάκι “Ο ΤΣΕΛΙΓΚΑΣ” επί της οδού Ζωοδόχου Πηγής). Γύρω στις 9:30 αρχίσαμε να κατηφορίζουμε τη Ζωοδόχου Πηγής προκειμένου να φτάσουμε στον σταθμό του μετρό Ομόνοια (για να πάμε σπίτια μας). Στο ύψος της Διδότου συναντήσαμε μια διμοιρία των ΜΑΤ, η οποία ήταν “χαλαρή” είχε βγάλει τις μάσκες, αρκετοί κάπνιζαν και καθόντουσαν (είχαμε συναντήσει πολλές αλλά με την συγκεκριμένη προέκυψε το σκηνικό βίας) η ώρα πρέπει να ήταν 9:40μμ.

Καθώς κατηφορίζαμε η φίλη μου Α.Κ. κοίταζε/ασχολιόταν με το κινητό της, καθώς περνούσαμε από τη διμοιρία ένας εκ των ΜΑΤ φωνάζει “Εσύ, κατέβασε το κινητό σου” και η φίλη μου με ήρεμη φωνή ψελίζει “οκ” το κλείνει και το βάζει στην τσέπη της. Με εξίσου ήρεμο τόνο ρώτησα τον ΜΑΤατζή “Σιγά βρε άνθρωπε, γιατί, τι έκανε;” Χωρίς να πω κάτι παραπάνω (και χωρίς να έχω φωνάξει, καθυβρίσει ή προσβάλει με κανέναν τρόπο κάποιον) ο ΜΑΤατζης με πλησίασε λέγοντας μου “Έχεις κανένα πρόβλημα! Ε; ε;” με πλησίασε σε απόσταση πραγματικά αναπνοής κοιτάζοντας με, δεν έκανα κάποιο βήμα πίσω και με το που έφτασε με ορμή περπατώντας κατά πάνω μου με έσπρωξε με την ασπίδα, με κλώτσησε με την μπότα του χαμηλά στην κοιλιά και μου έριξε μια δυνατή γροθιά στο αριστερό μάγουλο (το οποίο και άνοιξε). Δύο συνάδελφοι του τον τράβηξαν πίσω ενώ ή φίλη μου Α.Κ. με τράβηξε και εμένα πίσω. Αρχίσαμε να λέμε στην διμοιρία πως δεν είναι σοβαροί και πως είναι απαράδεκτοι (χωρίς πάλι ούτε να βρίσουμε ούτε να προσβάλουμε) και μας πλησίασε ο (μάλλον υπεύθυνος) αρχιδιμοιρήτης ο οποίος μας είπε να φύγουμε γρήγορα εάν δεν θέλουμε να μας προσάγει και τους 3 (την στιγμή που οι φίλες μου Α.Κ. και ειδικά ή Κ.Κ. δεν είχαν καμία εμπλοκή στο σκηνικό).

Ζητούσαμε επίμονα να μας πει το όνομα αυτού που με χτύπησε ή έστω κάποιον “αριθμό διμοιρίας” ή κάποιο “αναγνωριστικό” τους (ποιοι είναι). Μας είπε πως εάν θέλουμε ονόματα θα “πάμε τώρα προσαγωγή”. Η όλη μας συζήτηση από μεριάς μας ήτανε απολύτως πολιτισμένη και χωρίς ένταση η νεύρα, ζητούσαμε διαρκώς από τον αρχιδιμοιρήτη να γίνει άμεσα κάτι για τον επικίνδυνο ΜΑΤατζη που χωρίς λόγο μου επιτέθηκε, ο αρχιδιμοιρήτης άρχισε να μας φωνάζει και να μου λέει φωνάζοντας “έλα, χτύπα εμένα να ξεσκάσεις τώρα στο πρόσωπο για να είμαστε “πάτσι” και φύγετε” του εξηγήσαμε πως δεν έχουμε πρόθεση να τον χτυπήσουμε και πως θέλουμε απλά να μάθουμε ποιος με χτύπησε, άρχισε πάλι να φωνάζει “ακουστε να δείτε, η κατάσταση είναι έντονη έχουμε 50 (;) δικούς μας τραυματισμένους” και του απαντήσαμε “και αυτό σημαίνει πως πρέπει να χτυπάτε όποιον βρίσκετε μπροστά σας και να έχουμε 100αδες φοιτητες και περαστικούς με μώλωπες, εάν από αυτή τη γροθιά είχα πέσει κάτω και είχα χτυπήσει άσχημα τι θα κάνατε; τι θα κάνετε εάν έμενα στον τόπο” μετά μας ξαναφώναξε πως εάν δεν φύγουμε άμεσα θα μας πάει στο τμήμα.

Φύγαμε λέγοντας στον αρχιδιμοιρήτη πως είναι επικίνδυνοι και πως ο ίδιος υποθάλπτει εγκληματίες που βιαιοπραγούν άνανδρα και θρασύδειλα σε αθώους περαστικούς. Λίγο πιο κάτω σε ένα ανοιχτό μπαρ που βρήκαμε μας πρόσφεραν λίγο πάγο για το μάγουλο μου.