Στη διαπίστωση ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, αλλά οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υφίστανται προβαίνει ο ΟΟΣΑ, στην έκθεσή του (OECD Economic Surveys: Greece 2018) που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Την ίδια ώρα, επίσκεψη πραγματοποίησε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, στην Ελλάδα, κατά την οποία συναντήθηκε με την Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με σχετικό πίνακα που δημοσίευσε ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2% για το 2018 και 2,3% για το 2019. Παράλληλα, ο οργανισμός τονίζει την ανάγκη περαιτέρω αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, ενώ συστήνει την καθιέρωση διαπραγματεύσεων για κλαδικές συλλογικές συμβάσεις μισθών, που θα καλύπτουν ευρύτερα τις συνθήκες εργασίας, χωρίς αυτόματη επέκταση, ενώ θα διασφαλίζεται ότι θα είναι αρκετά ευέλικτες, να μπορούν να προσαρμόζονται σε διαφορετικούς τύπους και μεγέθη επιχειρήσεων. Για τον κατώτατο μισθό, ο ΟΟΣΑ συνιστά τη σύσταση μίας Επιτροπής από κοινωνικούς εταίρους και ανεξάρτητους ειδικούς που θα προτείνει την αναπροσαρμογή του.
Παραμένει υψηλή η ανεργία, η ανισότητα και η φτώχεια
Παρά τις θετικές εξελίξεις, αναφέρει ο ΟΟΣΑ, η ανεργία, η φτώχεια και η ανισότητα παραμένουν υψηλές, οι μισθοί είναι χαμηλοί, οι επενδύσεις παραμένουν συμπιεσμένες και η παραγωγικότητα συνεχίζει να μειώνεται.
Ταυτόχρονα, προσθέτει, η δημόσια διοίκηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα αποδοτικότητας, και ενώ η συλλογή φόρων έχει βελτιωθεί, η αποφυγή είναι εκτεταμένη, κάτι που οδηγεί σε υψηλότερους συντελεστές και στενότερη φορολογική βάση.
«Η αντιμετώπιση αυτών και άλλων προκλήσεων θα εξαρτηθεί κυρίως από τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και την ενίσχυση της ιδιοκτησίας των μεταρρυθμίσεων», σημειώνεται. Οι μεταρρυθμίσεις, αναφέρει ο ΟΟΣΑ, έχουν αποκτήσει δυναμική και η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ενισχύει την αξιοπιστία, μειώνοντας την αβεβαιότητα.
«Εντυπωσιακό εύρος & βάθος των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια»
Η έκθεση του ΟΟΣΑ διαπιστώνει το εντυπωσιακό εύρος & βάθος των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια. Καταγράφει βελτίωση ανταγωνισμού και επιχειρημ. περιβάλλοντος, αύξηση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα & αναβάθμιση των κοινων. δομών. https://t.co/7vvdFYCWqI
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 30, 2018
Στις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, που επισκέφτηκε την Αθήνα για την παρουσίαση της ετήσιας οικονομικής έρευνας για την Ελλάδα τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα έκανε όλες τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για να υπάρξει πλέον και ελάφρυνση του χρέους».
Ο Άνχελ Γκουρία εξήγησε ότι η χώρα μας «κατέκτησε το δικαίωμα αυτό που της αξίζει και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κυρίως και κάποιοι πολιτικοί λόγοι, κάποιοι πολιτικοί περιορισμοί, βεβαίως και ζούμε και εμείς στην πραγματικότητα, τα κατανοούμε όλα αυτά, αλλά πρέπει να δοθεί μια ελάφρυνση. Γιατί σε όλες τις παραδοχές σχετικά με την ανάπτυξη υπάρχει πάντοτε και το θέμα του χρέους». Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ σημείωσε επίσης ότι «τώρα είναι δυνατό να υπάρχει ανταπόδοση στις πολύ σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλε ο ελληνικός λαός και πολλοί θα πρέπει να αισθάνονται ότι θα αρχίσουν να δικαιώνονται».
«Εχουμε το βλέμμα προσηλωμένο στο 2022. Θέλουμε και ελπίζουμε ότι θα μειωθεί το χρέος και το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Θα αυξηθεί το ΑΕΠ και οι οίκοι αξιολόγησης θα προβούν στις αξιολογήσεις τους και θα χρηματοδοτήσετε το χρέος πιο φτηνά. Μιλάμε για μια περίπλοκη κατάσταση αλλά και πολύ ελπιδοφόρα» υποστήριξε. Η Ελλάδα έγινε πρωταθλήτρια χώρα στις μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, αλλά και μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, τα τρία τελευταία χρόνια, τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός.
«Μεταρρυθμίσεις δίκαιες αλλά αναγκαίες πολλές από αυτές, καθώς ανοίγουν μια πολύ σημαντική προοπτική για την ανάπτυξη της οικονομίας, για την εγκαθίδρυση μιας πιο δίκαιης προοπτικής ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια», επισήμανε ο πρωθυπουργός.