Έχει διαταχθεί πειθαρχικός έλεγχος για τη διερεύνηση του περιστατικού. Το περιστατικό που έφερε στο φως της δημοσιότητας το ΤΡΡ, έλαβε χώρα στο Δρομοκαΐτειο και ώρα 19.00, της 16ης Οκτωβρίου. Δύο αστυνομικοί μετέφεραν στο νοσοκομείο προς εξέταση ασθενή. Τον τσάκισαν στο ξύλο. Οι μάρτυρες του περιστατικού πολλοί. Μίλησαν στο ΤΡΡ, ενώ ο πρόεδρος του Ψυχιατρικού νοσοκομείου υποστήριξε πως δεν άκουσε κάτι... αλλά μετά είπε πως υπήρξε ένα «μικροεπεισοδιάκι».

«Έχει ξεκινήσει πειθαρχικός έλεγχος για το περιστατικό, θα διερευνηθεί» απαντά στο ΤΡΡ η Διεύθυνση Υπηρεσίας Πειραιά, όπου ανήκει το ΑΤ Νίκαιας, αστυνομικοί του οποίου καταγγέλθηκε πως ξυλοκόπησαν ψυχικά ασθενή που μετέφεραν στο νοσοκομείο.

Στις περιπτώσεις ακούσιας εισόδου σε Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο εισαγγελέας ζητάει την εξέταση του ατόμου στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο που εφημερεύει για να κρίνουν οι γιατροί αν χρειάζεται νοσηλεία και να βγάλουν διάγνωση. Κανονικά, τα άτομα αυτά τα μεταφέρουν ασθενοφόρα, συνοδεία αστυνομικών, αλλά επειδή τα ασθενοφόρα δεν είναι αρκετά, τη μεταφορά κάνουν οι αστυνομικοί -πολλές φορές και ασφαλίτες-. Μια επιτροπή 5-6 ατόμων βγάζει τη διάγνωση. Έχουν μέχρι 48 ώρες να αποφασίσουν. Συνήθως βγάζουν εκείνη την ώρα τη διάγνωση, αλλά αν χρειαστεί κι άλλος χρόνος, το άτομο μένει στην κλινική για να έχει ένα κρεβάτι και μια φροντίδα, και φυσικά απαγορεύεται καθήλωσή του και χορήγηση φαρμάκων. Οι γιατροί προχωρούν σε περαιτέρω εξετάσεις και συζητήσεις μαζί του και με οικείους του για να καταλήξουν σε διάγνωση. Η αρμοδιότητα των αστυνομικών είναι μόνο να φροντίσουν να μη φύγει ο ασθενής, όσο περιμένουν να εξεταστεί. Οι αστυνομικοί το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να εξασφαλίσουν ότι θα τον συνοδεύσουν με ασφάλεια. Κατά 99% αυτό γίνεται με χειροπέδες, εκτός αν υπάρχει καλή συνεννόηση και δε χρειαστεί. Σε καμία περίπτωση δε χρησιμοποιούν βία. Υπάρχει μόνο η «θεσμική βία», αν για παράδειγμα ασθενής -σε ειδικές περιπτώσεις- χρειάζεται ένεση και δεν είναι συνεργάσιμος, οπότε ο γιατρός μπορεί να ζητήσει από τους νοσηλευτές και μόνο να προχωρήσουν σε φυσική συγκράτηση.

Μάρτυρες, επισκέπτες, και ειδικοί υγείας είχαν περιγράψει στο ΤΡΡ όσα έζησαν, όταν μεταφέρθηκε εκεί για εξέταση ασθενής. «Οι φωνές από το ένα κουτί έφτασαν παντού. Κατέβηκαν πολλοί άνθρωποι να δουν τι συμβαίνει. Τα φώτα του κοντέινερ και η πόρτα άνοιξαν και όλοι αντίκρισαν δύο αστυνομικούς να σαπίζουν κυριολεκτικά στο ξύλο έναν ασθενή. Εντάξει, κι εκείνος ήταν σε υπερδιέγερση, αλλά τέτοια περιστατικά φτάνουν ανά δεκάδες στο νοσοκομείο κάθε μέρα, δεν δικαιολογεί τίποτα τη βία. Τον έβριζαν. Αυτό που επίσης έκανε σε όλους εντύπωση είναι ότι παρόντες στο περιστατικό ήταν κι άλλοι 10 αστυνομικοί που είχαν φέρει άλλους ασθενείς και κανείς δεν επενέβη. Στα χαρτιά της εφημερίας γράφτηκε ότι συνέβη “συμπλοκή”, αφότου ο ασθενής μεταφέρθηκε χτυπημένος σε νοσοκομείο». Το επίσης εντυπωσιακό που επιβεβαίωσαν μάρτυρες είναι ότι οι ίδιοι αστυνομικοί τον συνόδευσαν και μετά στο νοσοκομείο, ενώ ερωτήματα υπάρχουν για το ποια ήταν η συμπεριφορά τους εκεί.

Σε ανακοίνωση προχώρησε η Πρωτοβουλία Ψ για ένα Πολύμορφο Κίνημα για την Ψυχική Υγεία, που αποτελείται από ειδικούς ψυχικής υγείας με εμπειρία και ενεργή δράση, σχετικά με το θέμα που το ΤΡΡ ανέδειξε.