Την Τετάρτη 24/7 τα αδέλφια Χρήστος και Γεράσιμος Τσάκαλος, μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» αποφυλακίστηκαν. Οι νεαροί άντρες είχαν καταδικαστεί με ποινές κάθειρξης πάνω από 70 χρόνια ο καθένας, τα οποία είχαν μειωθεί στα 20. Τα δύο μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» έκαναν χρήση των διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου και αφέθηκαν ελεύθεροι έχοντας εκτίσει τα 8 από τα 20 χρόνια της ποινής τους.

Ο Γεράσιμος Τσάκαλος είχε συλληφθεί μαζί με τον φίλο και συνεργό του Παναγιώτη Αργυρό, την 1η Νοεμβρίου 2010 σε ηλικία 24 και 22 ετών αντίστοιχα. Η σύλληψή τους πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα μετά την εναπόθεση δέματος-βόμβας σε εταιρεία ταχυμεταφορών στο Παγκράτι. Πέντε μήνες μετά συνεήφθη και ο μεγαλύτερος αδελφός του Γεράσιμου Τσάκαλου, Χρήστος Τσάκαλος, μετά από συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποίησε η αντιτρομοκρατική σε συνεργασία με την ΕΥΠ.

Μετά τις συλλήψεις τους, σε κείμενα που οι ίδιοι δημοσίευαν σε ιστοσελίδες του αναρχικου-αντιεξουσιαστικού χώρου, δήλωναν «περήφανα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού τους στις φυλακές Κορυδαλλού, είχαν αναλάβει την ευθύνη για το σχέδιο με κωδικό όνομα «Φοίνικας» το οποίο περιελάμβανε την τοποθέτηση βόμβας στο αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών, Μαρίας Στέφη, καθώς και την αποστολή φακέλου-βόμβας στον πρώην διοικητή της αντιτρομοκρατικής, Δημήτρη Χωριανόπουλο.