Τα κριτήρια για την κατάρτιση του Covid Resilience Ranking είναι τα μηνιαία κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και ο μηνιαίος δείκτης θνησιμότητας, ο δείκτης θετικότητας, ο ρυθμός εμβολιασμού, η αυστηρότητα του lockdown, η κάλυψη του εθνικού συστήματος υγείας αλλά και οι προβλέψεις για την οικονομία, μεταξύ άλλων.

Με βάση αυτά τα κριτήρια, το Bloomberg σημειώνει ότι «η απελπισμένη για να ανοίξει ξανά σε ξένους ταξιδιώτες Ελλάδα έκανε βουτιά 20 θέσεων, καθώς έφτασε σε ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων». Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου, ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας είναι 6,1%, το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί είναι 7%, ενώ ο δείκτης θνησιμότητας του τελευταίου μήνα ήταν στο 2,1%.

Τον προηγούμενο μήνα η Ελλάδα ήταν 20ή ανάμεσα σε 53 χώρες και 5η ανάμεσα σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, σε αντίστοιχη αξιολόγηση του Bloomberg.

Κατά την εν λόγω αξιολόγηση, θεαματική άνοδος παρουσιάζεται από το Ισραήλ αφού ανεβαίνει κατά 9 θέσεις στην κλίμακα και βρίσκεται 5ο στην κατάταξη, λόγω του υψηλότερου ποσοστού εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως σε χώρα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ που ακολουθούν μετά το Ισραήλ βελτιώθηκαν ραγδαία στην κατάταξη αυτού του μήνα, πάντα σύμφωνα με την κατάταξη του Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μόλις πριν μια ημέρα έστελνε μήνυμα ότι η τουριστική περίοδος μπορεί να ανοίξει και πριν τις 14 Μαϊου. «Σε έρευνες που διενεργούν ταξιδιωτικοί οργανισμοί, media κ.λπ. αποτυπώνεται η αίσθηση ότι το brand name Ελλάδα έχει ενισχυθεί σε σχέση με πέρυσι» υποστήριζε επίσης.