«Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος. Εγκατέλειψε τη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς το πρωί της 24ης Ιουνίου, μετά από 1901 ημέρες. Παρείχε εγγυήσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου και μετέβη ελεύθερος στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ, επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο και εγκατέλειψε τη Βρετανία. Αυτό, χάρη στην παγκόσμια εκστρατεία απλών πολιτών, αγωνιστών υπέρ της Ελευθερίας του Τύπου, πολιτικών και ηγετών από όλο το πολιτικό φάσμα, ως και τον ΟΗΕ. Ολοι μαζί έχτισαν το χώρο για μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, που οδήγησε στη συμφωνία. Περισσότερες πληροφορίες θα δώσουμε το συντομότερο δυνατόν. Αφού πέρασε πάνω από πέντε χρόνια σε ένα κελί 2*3, σε απομόνωση επί 23 ώρες την ημέρα, σήμερα θα ξανασμίξει με τη σύζυγό του, Στέλλα Ασάνζ, και τα παιδιά τους, που γνωρίζουν τον πατέρα τους μόνο πίσω από τα κάγκελα». Wikileaks, X.

Tην απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασσάνζ, μετά από 12 χρόνια διώξεων και πέντε χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς του Λονδίνου, ανακοίνωσαν, πριν λίγες ώρες, τα Ουήκιληκς (Wikileaks) και η σύζυγος και συνήγορός του, Στέλλα Ασσάνζ.

Ο ηρωικός δημοσιογράφος ήδη από χθες έχει εγκαταλείψει τη Βρετανία, και μεταφέρεται στην Αυστραλία, μετά από συμφωνία με τις ΗΠΑ, και αφού αποδεχθεί την ενοχή του στον διαβόητο αμερικάνικο Νόμο Περί Κατασκοπείας του 1917.  Εγκατέλειψε το Ηνωμένο Βασίλειο, για τις Βόρειες Μαριάννες Νήσους – που αποτελούν αποικία των ΗΠΑ- και κατόπιν την πατρίδα του, αφού κατέληξε σε συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές, και παραδέχεται ενοχή για ποινικές κατηγορίες και να αποφυλακιστεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, αύριο, Τετάρτη 26 Ιουνίου, ο  Ο Τζούλιαν Ασσάνζ θα δηλώσει την ενοχή του, σε αμερικάνικο δικαστήριο των Μαριαννών, όπου και θα του οριστεί ποινή ίση με την περίοδο που παρέμεινε στη φυλακή του Μπέλμαρς (62 μήνες). Αποδέχεται την κατηγορία της  συνωμοσίας για την απόκτηση και αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων, που έβαλαν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ διώκουν τον Ασσάνζ γιατί υποστηρίζουν ότι αποκαλύπτοντας τα εγκλήματά τους σε Ιράκ και Αφγανιστάν, έθεσε σε κίνδυνο ζωές αμερικανών στρατιωτικών και των εκεί συνεργατών τους.
Η απελευθέρωση και επιστροφή του Ασσάνζ στην Αυστραλία πιστώνεται όχι μόνο στο διεθνή αγώνα από τα κάτω, που δεν σταμάτησε ποτέ να κρατά το θέμα στην επικαιρότητα, αλλά και στην κυβέρνηση Αλμπανέζε της Αυστραλίας, η οποία από την εκλογή της επέμενε ότι εργάζεται μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας για αυτήν, και δέχθηκε σκληρή κριτική λόγω του τρόπου που χειρίστηκε το θέμα, αν και είχε πολλές φορές επαναλάβει ότι “αυτά δε γίνονται δημοσίως”.

«Ο Τζούλιαν είναι ελεύθερος!!!! Τα λόγια δεν μπορούν να εκφράσουν την απέραντη ευγνωμοσύνη μας σε ΕΣΑΣ, ναι, όλους ΕΣΑΣ που κινητοποιηθήκατε επί τόσα χρόνια για να συμβεί. Ευχαριστώ, ευχαριστώ. ευχαριστώ». Στέλλα Ασσάνζ, X