του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη
Ο κύριος Πελεγρίνης, γνωστός περισσότερο για τις ερμηνευτικές του επιδόσεις σε θεατρικές σκηνές, ταινίες, αλλά και σε μπαράκια του Κολωνακίου, τυγχάνει και καθηγητής Πανεπιστημίου, του Εθνικού και Καποδιστριακού, και μάλιστα στη Φιλοσοφική Σχολή. Δεν είναι ας πούμε καθηγητής στο Μαθηματικό ή στο Πολυτεχνείο. Βέβαια, είναι προφανές, πως το θέατρο, ο κόσμος του θεάματος γενικά, τον έλκει περισσότερο από τα πανεπιστημιακά έδρανα, αλλά συν όλα τα άλλα βρέθηκε και Υφυπουργός Παιδείας. Το πώς βρέθηκε βέβαια Υφυπουργός Παιδείας, δεν είναι το θέμα μας, γιατί ειδικά στο συγκεκριμένο Υπουργείο, και υφυπουργοί και υπουργοί στο παρελθόν έχουν υπάρξει πολλοί χειρότεροι.
Επειδή όμως μούκανε εντύπωση το πώς του ήρθε ξαφνικά του κυρίου Πελεγρίνη να κάνει αντισημιτικά σχόλια στη Βουλή, ζήτησα να διαβάσω όλη την ομιλία του εκείνης της ημέρας. Τη διάβασα. Στην ουσία επρόκειτο για μια ομιλία με θέση και άποψη ανθρώπων σε καφενείο, που συνδέουν τα ασύνδετα μεταξύ τους. Με δυο λόγια, για να μην σας κουράζω, αφού εξηγεί πόσα βάσανα και καταστροφές έχει περάσει ο Ελληνισμός, από την αρχαιότητα έως σήμερα, προτείνει, να τα προβάλουμε, όπως κατά τη γνώμη του προέβαλαν οι εβραίοι το ολοκαύτωμα, προφανώς για να μας λυπηθούν και να μας βοηθήσουν.
Δεν θα σχολιάσω ούτε τις θέσεις, ούτε τις απόψεις του κυρίου Πελεγρίνη, αλλά μου είναι αδύνατον να μην σχολιάσω κάτι από την ομιλία του, που δεν είδα να το σχολιάζει κανένας. Σε ένα σημείο, λοιπόν, λέει πως το 31 π.Χ. μετά από τη Ναυμαχία στο Άκτιο, καταλύθηκε το Ελληνικό κράτος…
Για την ιστορία που γνωρίζει και ένας μαθητής της πρώτης Λυκείου, Ελληνικό κράτος υπήρξε μετά το 1830 -μετά Χριστόν φυσικά-. Στην αρχαιότητα υπήρχαν πόλεις–κράτη, και η αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν κάτι άλλο. Το 31 π.Χ, στο Άκτιο έγινε μία ναυμαχία εμφυλιοπολεμικού χαρακτήρα, του Ρωμαϊκού κράτους, ανάμεσα στον Οκταβιανό από τη μια, και τον Μάρκο Αντώνιο και το στόλο της Κλεοπάτρας από την άλλη. Κέρδισε ο Οκταβιανός, και αυτό για τους ιστορικούς θεωρείται μια μεγάλη στιγμή της Ρωμαϊκής ιστορίας. Ως εκ τούτου, κατελύθη και το Ελληνιστικό κράτος της Αιγύπτου, και ως γνωστόν η Κλεοπάτρα αυτοκτόνησε με το φίδι. Α, να μην ξεχάσω να πω και πως η Ελλάδα κατελήφθη από τους Ρωμαίους το 146 π.Χ. 115 δηλαδή χρόνια πριν από τη ναυμαχία στο Άκτιο…
Καμιά φορά και μία λέξη είναι αρκετή για ν’ αλλάξει το νόημα ενός ολόκληρου κειμένου. Το γράφω αυτό γιατί στο θέμα του αντισημιτισμού, ο κύριος Πελεγρίνης είπε πως κατά λάθος χρησιμοποίησε μία λέξη και όχι μία άλλη λέξη. Βέβαια ένας καθηγητής της Φιλοσοφικής πρέπει να ξέρει ακριβώς τη σημασία των λέξεων και να χρησιμοποιεί τις σωστές λέξεις. Τι στο καλό, της Φιλοσοφικής είναι. Εδώ όμως ο καθηγητής της Φιλοσοφικής και Υφυπουργός Παιδείας, παρακαλώ, φαίνεται καθαρά, ότι δεν ξέρει καν ιστορία. Και δε μιλάμε για μια σπάνια λεπτομέρεια της ιστορίας, που και αυτή θα έπρεπε να την ξέρει, αλλά για μία τόσο πολύ σημαντική στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας. Αυτό βέβαια δεν το πρόσεξε κανένας, ούτε το σχολίασε.
Και καλά το Υπουργείο Παιδείας… Και καλά ο κύριος Φίλης, ο προϊστάμενός του. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου δεν έπρεπε να έχει αντιδράσει; Αυτός ο άνθρωπος είναι καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών;… Έλεος…