Ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο ένας εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, Ozkaywakci Suleyman, συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου που έφθασε στην Αλεξανδρούπολη με επιβαίνοντες άλλους 7 αξιωματικούς, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, το καλοκαίρι του 2016.

Την Πέμπτη ενεργοποιήθηκε η απόφαση που είχε λάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 19 Απριλίου, κάνοντας δεκτή, εν μέρει, την αίτηση του τέως υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος είχε ζητήσει την αναστολή της απόφασης της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφύγων, η οποία είχε χορηγήσει άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό.

Η απόφαση του ΣτΕ, δεν καταργεί στο σύνολο της την απόφαση, αλλά θέτει περιοριστικούς όρους στον Τούρκο αξιωματικό υπό καθεστώς αυστηρής προστασίας. Την προστασία του, O.Suleyman, ανέλαβαν οι αστυνομικοί της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ), οι οποίοι θα τον φρουρούν επί 24ώρου βάσεως. Η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί προσωρινό μέτρο, καθώς η κυβέρνηση, πέρα από αίτηση αναστολής, έχει κάνει και αίτηση ακύρωσης της απόφασης της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών, μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης επί της κύριας προσφυγής στο ΣτΕ, με τη συζήτηση της να έχει οριστεί για τις 4 Μαΐου.

Επιπλέον, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο το Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, με την υπ΄ αριθμ.97/2018 απόφαση, ορίζει ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου, δεν μπορεί να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα και επομένως δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα. Παρ' όλα αυτά, μπορεί να διαβιεί εκτός Ολυμπιακού χωριού, σε διεύθυνση μη δημοσιοποιημένη και με την πολιτεία να τον προστατεύει, με την υποχρέωση να εμφανίζεται καθημερινά στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής που θα διαμένει. 

Σημειώνεται πως το ΣτΕ είχε δηλώσει, ότι η διοίκηση «οφείλει να λάβει παν έτερον αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο με σκοπό την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του Τούρκου υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα ισοδυναμούν με κατ' ουσία κράτηση αυτού».