Τα αιτήματα της κατάληψης:
 

  • Κατάργηση της ειδικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και συγκεκριμένα τους νόμους περί τρομοκρατικής και εγκληματικής οργάνωσης (νόμοι 187Α και 187).
  • Κατάργηση των ειδικών κατασταλτικών νόμων (κουκουλονόμος).
  • Κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' που αποτελούν το σύμβολο του καθεστώτος εξαίρεσης των πολιτικών κρατουμένων.
  • Οριοθέτηση της χρήσης και της επεξεργασίας του DNA σαν αποδεικτικό μέσο.
  • Επίσης στηρίζουμε το κοινό αίτημα για την άμεση απελευθέρωση του Σ. Ξηρού που εξοντώνεται καθημερινά εδώ και 13 χρόνια από το εκδικητικό κράτος καθώς και την απαίτηση των μελών της Σ.Π.Φ για την απελευθέρωση των συγγενών τους.

 Δήλωση Λάμπρου

Ο Π. Λάμπρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος του Τμήματος Δικαιωμάτων, τόνισε σε δήλωσή του ότι “όταν η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ προωθούσε το τερατούργημα των φυλακών τύπου Γ, το κόμμα μας εναντιώθηκε από την πρώτη στιγμή. Η κυβέρνηση μέσα από τις προγραμματικές της δηλώσεις δεσμεύτηκε για την κατάργησή τους και αυτό θα γίνει άμεσα”. Σχετικά με τις διώξεις των συγγενών υπόπτων και καταδικασμένων ατόμων για συμμετοχή στη Σ.Π.Φ. ξεκαθάρισε ότι το κόμμα “θεωρεί απαράδεκτη την ποινικοποίηση οικογενειακών και προσωπικών σχέσεων”.
 
Η δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάληψη
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας πολιτικός χώρος που εδώ και χρόνια έχει δώσει αγώνες για τα δικαιώματα των κρατουμένων. Όταν η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ προωθούσε το τερατούργημα των φυλακών τύπου Γ, το κόμμα μας εναντιώθηκε από την πρώτη στιγμή. Η κυβέρνηση μέσα από τις προγραμματικές της δηλώσεις δεσμεύτηκε για την κατάργησή τους και αυτό θα γίνει άμεσα.
 
Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει ρυθμίσεις που δίνουν το δικαίωμα σε όσους κρατούμενους πάσχουν από σοβαρές ασθένειες να δώσουν μάχη για τη ζωή τους έξω από τη φυλακή. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εναντιωθεί στους κουκουλονόμους τρομονόμους. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί απαράδεκτη την ποινικοποίηση οικογενειακών και προσωπικών σχέσεων.
 
Σήμερα έγινε συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ από ομάδα αναρχικών-αντιεξουσιαστών που έρχεται κόντρα σε έναν πολιτικό χώρο που έχει δώσει αγώνες για τα δικαιώματα. Ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη ενέργεια είναι το λιγότερο πολιτικά ακατανόητη.