Χωρίς τη νομική κάλυψη στις αποφάσεις του το ΕΣΡ
«Έμφραγμα» στη ραδιοτηλεόραση από την περασμένη Τρίτη. Η θητεία των 4 μελών του ΕΣΡ έχει λήξει σε μια κρίσιμη περίοδο για τη ραδιοτηλεοπτική αγορά, κι ενώ στο «Μνημόνιο 2» έχει ενταχθεί η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος όποιες αποφάσεις βγουν από εδώ και πέρα , όπως π.χ. οι βεβαιώσεις για τη ψηφιακή εκπομπή των περιφερειακών σταθμών να ακυρωθούν από το ΣτΕ και να ακυρωθεί για μια ακόμη φορά η οποιαδήποτε προσπάθεια εξορθολογισμού της ραδιοτηλεόρασης.
Τα τρία από τα 4 μέλη της Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής συμπλήρωσαν 9 χρόνια και 9 μήνες στο ΕΣΡ. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ιωάννης Λασκαρίδης και τα μέλη, Γιάννης Παπακώστας και Εύη Δεμίρη, βρίσκονται στο ΕΣΡ από το Μάιο- Ιούνιο 2002, όταν η θητεία στην Αρχή είναι 2 τετραετίες, με «παράθυρο» ανανέωσης, σύμφωνα με το ΣτΕ για 8 μήνες. Το τέταρτο μέλος ο Κωνσταντίνος Αποστολάς, πρώην υπάλληλος του ΕΣΡ έχει συμπληρώσει μια 4ετία στη Ραδιοτηλεοπτική Αρχή. Επιλέχθηκε δε για τη θέση, όπως τότε είχε ειπωθεί, για να βοηθήσει στη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.
Μεταξύ των προτάσεων για το μέλλον του ΕΣΡ ήταν η συγχώνευση με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία κρίθηκε πως είναι ανέφικτη εξαιτίας του διαφορετικού θεσμικού καθεστώτος των δύο ανεξάρτητων Αρχών. Η δεύτερη ήταν η συνένωση με το Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων Αρμόδιο όργανο, πάντως για τις αλλαγές στα πρόσωπα είναι η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, και όχι απευθείας τα κόμματα.
Βασίλης Κουφόπουλος