Η Ελλάδα απαντά στην Τουρκία που δείχνει να θέλει πως θέλει να τραβήξει το σκοινί στα άκρα, μετά τη δήλωση του Μ. Τσαβούσογλου την Παρασκευή πως  το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής»   έχει ξεκινήσει γεώτρηση στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), όπου βρίσκεται παράνομα εδώ και εβδομάδες.

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) που συνεδρίασε την Κυριακή, ο Α. Τσίπρας τόνισε πως όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες είναι και πρέπει να το γνωρίζουν και πρέπει και να το αισθάνονται, απόλυτα ασφαλείς» αλλά «κυρίως να μην δέχονται την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών».

Υπογράμμισε ότι κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, εξετάστηκαν ενδελεχώς οι εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από μέρους της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας».

Αναμένεται η τοποθέτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, βρίσκεται σήμερα στο Λουξεμβούργο, όπου μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, αναμένεται να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους τους για τις τουρκικές ενέργειες στα ανοικτά της κυπριακής ΑΟΖ.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και τα πιθανά μέτρα απέναντι στην Άγκυρα, για τα οποία προειδοποίησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, τονίζοντας πως «θα υπάρξουν συνέπειες για όσους παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα».  Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά την επιστροφή του από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Γ.Κατρούγκαλος θα ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα, συγκαλώντας το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο Ερντογάν ξεκόβει τις ορέξεις της Κύπρου για εντάλματα σύλληψης

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, o πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να γίνει σεβαστή η επιθυμία της Λευκωσίας, που εξέδωσε διψήφιο αριθμό διεθνών ενταλμάτων σύλληψης για τα μέλη του πληρώματος του «Πορθητή».

Δεν θα καταφέρετε να συλλάβετε κανέναν… Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει τη θέση τους στην ανατολική Μεσόγειο και καθήκον της Τουρκίας είναι να προστατεύσει το προσωπικό του πλοίου».

Η έκκληση υποστήριξης από τη σύνοδο του Νότου

Την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης βρέθηκαν στη Μάλτα στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των χωρών του Νότου και εξέθεσαν τον προβληματισμό τους για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το σαφές μήνυμα που στέλνουμε σήμερα, ότι η ΕΕ θα εξετάσει και θα λάβει μέτρα αν η Τουρκία δεν σταματήσει την παράνομη δραστηριότητά της στην ΑΟΖ της Κύπρου», επισημαίνοντας τη στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο. «Εκφράσαμε την πλήρη στήριξή μας στο Νίκο Αναστασιάδη. Δεν αποτελεί ένα διμερές ζήτημα της Τουρκίας και της Κύπρου, ή της Τουρκίας και της Ελλάδας, είναι ευρωτουρκικά ζητήματα και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Ο πυρήνας της δικής μας αντίληψης είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και όποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες».

Οι ηγέτες των έξι χωρών εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο Νίκο Αναστασιάδη και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του πρόεδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν που ανέφερε πως «εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο και στον σεβασμό της κυριαρχίας της. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Η αποδοκιμασία της Τουρκίας από ΗΠΑ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκίμασε την τοποθέτηση του Μ. Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής», που βρίσκεται παράνομα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) από τον Μάιο,  ξεκίνησε γεώτρηση δυτικά της Πάφου.

Σύμφωνα με απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση του Hellas Journal, οι ΗΠΑ συνιστούν αυτοσυγκράτηση και κάνουν λόγο για πρόκληση από τη μεριά της Τουρκίας. «Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δήλωση της 6ης Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας να ξεκινήσουν τις υπεράκτιες γεωτρήσεις σε μια περιοχή την οποία ισχυρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και κινδυνεύει να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργούν με αυτοσυγκράτηση».