Ο Α. Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κύπρου θα ζητήσουν από τους Ευρωπαίους να υιοθετήσουν μέτρα κατά των τουρκικών προκλήσεων στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το απόγευμα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα θέσει ζήτημα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ηγέτες των δύο χωρών θα ζητήσουν από τους Ευρωπαίους να τοποθετηθούν με πιο αποφασιστικό τρόπο απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις σε κυπριακή ΑΟΖ και Αιγαίο.
Κυρώσεις κατά της Τουρκίας αναμένεται να ζητήσει και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη σημερινή Σύνοδο του ΕΛΚ, ενώ θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με την οποία θα συζητήσει το θέμα. Τον τόνο έδωσε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ σε συντονισμό με τους Κύπριους ευρωβουλευτές.
Διάλογο ζητούν οι ΗΠΑ
Σημειώνεται ότι προ ημερών ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, υποστήριξε ότι πρέπει οι διαφορές ανάμεσα σε Κύπρο – Ελλάδα και Τουρκία να λυθούν μέσα από τον διάλογο και να μην υπάρξουν περαιτέρω κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες.
«Οι ΗΠΑ και η ΕΕ μοιράζονται την ίδια οπτική για τις εξελίξεις στα ύδατα της Κύπρου και, ειδικότερα, το κοινό μας συμφέρον για την αποφυγή περαιτέρω προκλητικών ενεργειών από την Τουρκία. Μίλησα με σαφήνεια για αυτά τα θέματα την περασμένη εβδομάδα στις δημόσιες παρατηρήσεις μου στην Ουάσινγκτον και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κατά το Σαββατοκύριακο επιβεβαίωσε την ισχυρή αντίληψη των ΗΠΑ ότι τώρα είναι η ώρα για διάλογο και όχι για περαιτέρω κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες».
Η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις – Καταρρέει η τουρκική λίρα
Την ίδια στιγμή που Ελλάδα και Κύπρος περιμένουν την αντίδραση των Ευρωπαίων, η Άγκυρα ετοιμάζει να στείλει στην ανατολική Μεσόγειο και δεύτερο γεωτρύπανο, εκτός από τον «Πορθητή» που πραγματοποιεί παράνομη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» αναμένεται να προχωρήσει στις αρχές Ιουλίου σε γεώτρηση σε περιοχή που έχει αδειοδοτήσει το ψευδοκράτος.
Εν τω μεταξύ, αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε την Τετάρτη δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ εξετάζουν τρία πακέτα κυρώσεων κατά της Άγκυρας στην περίπτωση που προχωρήσει στην προμήθεια των S-400. Η τουρκική λίρα έδειξε σημάδια κατάρρευσης την Τετάρτη με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κατά 1,5% μέσα σε λίγες ώρες. Σημειώνεται ότι η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το 22% της αξίας της τον τελευταίο χρόνο.