Ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε την Τρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκαμπί Ασκενάζι, στην τριμερή Σύνοδο που επικεντρώθηκε στις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Οι τρεις ΥΠΕΞ αναλώθηκαν σε δηλώσεις κατά της Άγκυρας, χωρίς πάντως να προτείνουν κάποια κοινή γραμμή κατά των τουρκικών προκλήσεων.

Ο Ν. Δένδιας δήλωσε πως «μέσα σε λίγες μόνο μέρες η Τουρκία, εν νέου με τις ενέργειές της προσπαθεί να δυναμιτίσει οποιαδήποτε προοπτική εποικοδομητικού διαλόγου δεσμεύοντας παράνομα περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για παράνομες σεισμικές έρευνες ή προκαλώντας με την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου στα κατεχόμενα Βαρώσια», ενώ στάθηκε και στην παρουσία των ΗΠΑ. «Μαζί με τις ΗΠΑ, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ εργαζόμαστε  μεθοδικά για την προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή μας στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 και είμαστε απολύτως ανοιχτοί στην  διερεύνηση του σχήματος και με άλλες χώρες τις περιοχής μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας.

Παράλληλα, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόβ,  ο οποίος επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Ο Ν. Δένδιας ανέφερε πως ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας «κατέρριψε έτσι με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο έναν υπόγειο μύθο μύθων πολλών ετών: ότι η Ρωσία αντιτίθεται δήθεν στο αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο  υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η Τουρκία αποτελεί χώρα εξαίρεση στην περιοχή καθώς με μια σειρά από έκνομες ενέργειες τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της περιοχής υπονομεύει τις προοπτικές σταθερότητας και ειρήνης.

Ο Γκ. Ασκενάζι υποστήριξε πως «οι σχέσεις της τριμερούς δημιουργούν μια σημαντική επαφή που ενώνει και ανθρώπους και χώρες», ενώ εστιάζοντας στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες, μετά από πολλές διπλωματικές δυσκολίες, γινόμαστε μάρτυρες ενός παραθύρου ευκαιριών ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες και ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς.

Νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο, με αντι-Navtex απαντά η Ελλάδα